"Вълшебницата на акордеона" Вероника Тодорова се завръща в родния Плевен

Култура
09:17 - 15 Октомври 2021
6094
"Вълшебницата на акордеона" Вероника Тодорова се завръща в родния Плевен

Световната шампионка по акордеон Вероника Тодорова ще сподели изкуството си след дълго отсъствие в своя роден град Плевен на 22 октомври. Това съобщи за БТА Ваня Михова от организаторите на събитието.

Изпълнителката се завръща в България след 15-годишна успешна кариера в чужбина. Впечатлен от таланта й, големият български цигулар Веско Ешкенази я покани и тя участва в неговото знаменито юбилейно турне в България, което бе осъществено с Плевенската филхармония, припомни Михова.

Днес Вероника е наричана "вълшебницата с акордеона", "царицата на сцената", "магьосница", а след световното първенство в Норвегия през 2006 г. е призната за най-добрата на този инструмент на планетата, отбеляза Михова. Италианска фирма, която е световноизвестен производител на акордеони, е избрала талантливата българка за свое рекламно лице.

"Важно е да се отбележи, че класните инструменти, с които свири Вероника, са създадени специално за нея. Младата музикантка свири всичко - класика, джаз, поп, вариете, танго, българска народна музика, обича да импровизира", коментира Михова.
Вероника Тодорова е родена в Плевен преди 33 години, свири на акордеон от шестгодишна, като първоначално учи в музикална школа в Ловеч при Димитър Цветков, а после продължава при Мариета Жекова в Троян.

На 10 години печели първото си отличие в Германия. Следват още много постижения. През 2003 г. семейството й заминава за Германия, където попада в школата на известния италиански професор Ренцо Руджери, който е един от най-големите съвременни джаз музиканти. Той започва да я готви за участие в най-престижния конкурс за акордеонисти в Кастелфидардо, Италия. Само след година българката се включва в това музикално състезание и става трета, с което предизвиква фурор, защото за пръв път от десетилетие жена стига до втори тур. Европейски медии са впечатлени и отделят специално внимание на Вероника.

След три години българката става "Майстор на Германия", печели награди във Финландия, Австрия, Словения, Италия, Сърбия, Чехия, Швейцария. Пет поредни години (2012-2017) е стипендиант във Франкфурт на престижната академия "Йехуди Менухин", изнася между 150 и 170 концерта годишно. Паралелно с това преподава на деца в Германия, изявява се и като диригент на два оркестъра, организира фестивални прояви. В България не спира да преподава на деца в училището в любимото й село Дебнево.

Мотивира и свои колеги музиканти от Троян да пътуват до китното селище, за да предават магията на музиката на малчуганите. Новите й изяви също са впечатляващи, каза Ваня Михова. Наскоро Вероника се завърна от голямо турне в Швейцария и Германия. Тя е е част от спектакъла "Врабче и Ангел", който разказва историята на Едит Пиаф и Марлене Дитрих, а режисьор е Даниел Гросебойман, каза още Михова.
Известната музикантка ще се представи със своя програма в родния Плевен на 22 октомври - петък - от 19.30 часа във Violet Caffe & Bar в жк "Мара Денчева", бл.20. Поради интереса към събитието местата са с предварителна резервация.