"Звездните" мигове на Джорджа Мелони с Мъск , с Том Круз и Макрон (СНИМКИ)

Италианската премиерка се видя с папа Франциск и носеше тоалет в същия бял цвят като понтифика

Коментар
14:14 - 23 Юни 2023
3348
"Звездните" мигове на Джорджа Мелони с Мъск, с Том Круз и Макрон (СНИМКИ)

Когато през миналата есен десницата в Италия победи на парламентарните избори и стана ясно, че Джорджа Мелони, лидерката на националистическата и крайнодясна партия „Италиански братя” ще състави правителство, мнозина анализатори в самата Италия, но и във Франция, Великобритания и дори в САЩ, прогнозираха, че тя и нейният кабинет ще бъдат изолирани от международната общност заради крайнодесните си виждания по редица въпроси.

Но нищо такова не се случи. През осемте месеца, през които правителството на Мелони е на власт, тя посети редица страни в Европа, Африка и Азия, присъства на редица международни форуми, в кулоарите на които проведе редица двустранни срещи. В Рим пък дойдоха редица чужди лидери. Мнението на Мелони редовно се цитира от световните агенции. А в последно време Мелони и нейното правителство се оказаха и желан събеседник и за редица знаменитости.

На 15 юни в Рим беше милиардерът Илон Мъск, собственик на компаниите „Тесла”, „Туитър” и „Спейс екс”. В италианската столица той се срещна първо с италианския външен министър Антонио Таяни, а после проведе сърдечна среща и с Мелони в Двореца Киджи (централата на италианското правителство).

Темите, по които милиардерът разговаря с италианските представители по време на тези срещи,  бяха разнородни. Таяни дефинира Мъск като велик предприемач и иноватор. Двамата говориха за киберсигурност, за космос, за Туитър, за свободата на информацията, която липсва в много части на света, за индустриалната политика, за електромобилите.

Дипломат номер едно на Италия подчерта пред Мъск, че Италия е най-добрата страна в Европа за инвестиции. С Мелони Мъск разговаря освен по тези въпроси, и за рисковете от изкуствения интелект, за европейските пазарни правила, но също и за демографската криза в Италия.

„Срещнах се с голямо удоволствие в Двореца Киджи с Илон Мъск. Една много ползотворна среща и един момент на голяма сърдечност. Обсъдихме някои ключово важни теми – иновации, нови възможности  и рисковете, свързани с изкуствения интелект, европейските пазарни правила и раждаемостта. Напред към посрещането на бъдещите предизвикателства, които ни обединяват”, написа след срещата Мелони в акаунта си във Фейсбук, където постна и снимка от сърдечния си разговор с Мъск.

За Мъск впрочем срещата с италианските представители се вписваше в зачестили негови визити в чужбина и срещи с чуждестранни лидери. Ден след визитата в Рим той беше в Париж за участие във втори международен форум там в рамките на месец и за втора среща за по-малко от месец с френския президент Еманюел Макрон, който се опитва да го убеди, че Франция е най-добрата страна в Европа за инвестиции.

Мъск посети в края на май и Китай, където се срещна с китайски представители, а на 21 юни той проведе в САЩ  среща с намиращия се на държавно посещение там индийски премиер Нарендра Моди.

Но да се върнем към Мелони и Италия. Същия ден, в който тя се срещна с Мъск, конкурентната на „Спейс екс” компания за космически изследвания и космически туризъм „Върждин галактик” на милиардера Ричард Брансън, съобщи, че трима италианци – Валтер Валадей, Анджело Ландолфи и Панталеоне Карлучи -  ще бъдат част от нейния скорошен изследователски полет, който ще бъде и предпремиера на нейните космически туристически полети.

Тримата са от италианските военновъздушни сили и от италианския Национален съвет за научни изследвания. Валадей е военен, докато другите двама са съответно физик и астронавт изследовател. Те ще да участват в научната мисия „Галактик 01” на „Върджин галактик” за провеждане на експерименти в условията на микрогравитацията.

Суборбиталният полет би трябвало да се извърши в периода 27-30 юни, а италианското участие в него ще остане в историята и напълно ще се впише в плановете на Мелони Италия да играе водеща роля на международната сцена, а защо не и в космоса.

На 21 юни Мелони прие сънародничката си Саманта Кристофорети, астронавт към Европейската космическа агенция, бивш пилот от италианските военновъздушни сили и инженер. Италианският премиер открай време се възхищава на Кристофорети. Тя я спомена в програмната си реч пред италианския парламент миналия октомври. И има защо Мелони да е възхитена от Кристофорети.

Италианката държи рекорда за най-продължителен космически полет на европейски астронавт  - 199 дни и 16 часа – поставен в периода ноември 2014 – юни 2015 година. С това постижение за известно време Кристофорети беше и най-дълго пребивавалата жена в космоса, като по този показател тя подобри рекорда на американската си колежка Сунита Уилямс.

През 2017 г. обаче рекордът на Кристофорети падна и американката Пеги Уитсън постави нов рекорд за най-дълго пребивавала в космоса жена, след като остана на борда на Международната космическа станция от ноември 2016 г. до  септември 2017 година.  

През 2019 г. рекордът на Уитсън също падна благодарение на американската й колежка Кристина Кох, която беше в космоса от март 2019 г. до февруари 2020 година. Но за историята Кристофорети си остава първата италианка, полетяла в космоса и първата италианка, станала командир на мисия до Международната космическа станция през 2022 година. Тя е и първата италианка и първата европейка, която беше командир на самата Международна космическа станция.

„За мен беше истинско удоволствие да се срещна със Саманта Кристофорети, първата италианка и европейка, изиграла деликатната роля на командир на Международната космическа станция. С голяма решителност и кураж тя съумя да ни представи най-добре в космическите мисии”, подчерта Мелони в пост в акаунта си във Фейсбук след срещата с Кристофорети.

На 19 юни италианският премиер прие в Двореца Киджи холивудската кинозвезда Том Круз, който беше в Рим за световната премиера на седмата част на сагата „Мисията невъзможна”, която в голяма степен беше заснета именно в италианската столица.

По време на тази среща, продължила половин час Мелони изрази задоволство, че в Рим ще е световната премиера на новия филм от поредицата за „невъзможните мисии”. Тя също така се пошегува с Круз, че самата тя като премиер едва ли не всеки ден се сблъсква с невъзможни мисии.

Срещата, от която Мелони не пропусна да постне снимки в акаунта си във Фейсбук, взриви социалните мрежи. Някои потребители приветстваха Мелони, че е приела подобаващо една холивудска звезда. Други отбелязаха, че след Мъск с Мелони се среща Том Круз и това е фантастично. Но се намериха и критици, които подчертаха, че всички тези „звездни” срещи показвали, че авторитетът на политиците, в частност на премиера, се е изпарил и че Мелони едва ли не е заприличала на блогър, постващ на всеки 10 секунди в социалните мрежи свои снимки със знаменитости.

Намериха се и критици на думите на Мелони пред Том Круз, сравнила работата си като премиер с ежедневното сблъскване с невъзможни мисии. „Какво означава това изказване? От него излиза, че да си италианец е невъзможна мисия ли?”, написа в социалните мрежи потребителка, представяща се като Алекса.

На 20 юни Мелони беше в Париж, където пред Генералната асамблея на Международното бюро за изложенията – организацията, която присъжда домакинствата на световните изложения – тя представи кандидатурата на Рим за домакин на ЕКСПО 2030. В тази надпревара италианската столица се бори със саудитската столица Рияд и с южнокорейския град Бусан.  Според анализатори презентацията на Рим е била най-зрелищна. Освен пламенната реч на Мелони в защита на римската кандидатура, тя включваше и рекламно видео, в което се появи австралийската кинозвезда и носител на „Оскар” Ръсел Кроу.

„Рим не е само столицата на Италия. Рим е една от големите столици на света. Едно място на всички и за всички. Един град, който винаги посреща с отворени обятия  цялото човечество. Ние сме готови за ЕКСПО 2030 в Рим”, заяви в презентацията Кроу. Появата му във видеото не изненада никого, защото още миналата година Кроу обиколи Италия като турист и не преставаше да публикува постове от етапите от тази своя туристическа обиколка, което беше като неплатена реклама за страната.

Миналия октомври кметът на Рим Роберто Гуалтиери удостои Кроу с титлата „Посланик на Рим по света” и именно в качеството си на посланик на италианската столица Кроу се включи сега в кампанията на правителството на Мелони за спечелване на домакинството на ЕКСПО 2030. Като част от тази кампания ще бъде на 25 юни и концертът в Римския театър на киностудията „Чинечита” на музикалната група на Ръсел Кроу „Индор гардън парти”, която е на турне в Италия.

Насред толкова „звездни” срещи Мелони беше посрещната като истинска звезда във френското президентство на 20 юни, малко след като приключи участието й в Генералната асамблея на Международното бюро за изложенията.

Официалната среща на Мелони в Елисейския дворец с президента Еманюел Макрон се очакваше от месеци след серия от двустранни напрежения.  По време на нея двамата лидери демонстрираха единство по много въпроси и желание за диалог и прагматизъм в отношенията. И двамата защитиха уникалния характер на откровеното двустранно приятелство между Италия и Франция, което както при всички уникални откровени приятелства няма как да не бъде белязано от разногласия, които обаче по никакъв начин не могат да сложат край на това приятелството.

След срещата с Макрон в Париж Мелони публикува в акаунта си във Фейсбук кадри от сърдечното посрещане, устроено й от френския президент в градините на Елисейския дворец. А под тези снимки почитатели на Мелони веднага коментираха: „Нали тя трябваше да бъде поставена в международна изолация. А сега тя се среща с Мъск, с Том Круз и с Макрон”.

По този повод някои коментатори напомниха, че знак, че никой не се опитва да изолира Мелони на международната сцена, беше и това, че в средата на май на конференция в Рим, посветен на темата за италианското семейство и за демографията, италианската премиерка седеше съвсем близо до папа Франциск и носеше тоалет в същия бял цвят, в който беше църковната одежда на главата на Римокатолическата църква.

Самият папа дори се пошегува, че двамата изглеждат еднакво с белите дрехи. Анализатори се впуснаха да размишляват тогава дали Мелони е нарушила протокола, като не е носела черен тоалет, какъвто носят обикновено жените при официални аудиенции при папата, или пък дали тя е трябвало да избере тоалет с друг цвят, за да се различава от папата. С бялото тя се е поставила на равна нога с папата, казаха тогава критици на италианската лидерка.

Други противници на Мелони пък се заядоха с „опасната” близост, която тя демонстрирала с папата, седейки почти до него на форума, което според тях не е било редно, предвид това, че Мелони дори не е държавен глава.

Всички тези коментари бяха тотално игнорирани тогава от италианската премиерка, която не пропусна да публикува пост в акаунта си във Фейсбук, посветен на конференцията, в която участваше с папата и в която тя обеща да положи усилия за едно по-розово демографско бъдеще за Италия.