Радан Кънев даде благословията си за коалиция "ПП + ДБ"

Има риск от дългосрочно управление на Румен Радев, предупреди евродепутатът

Политика
13:05 - 05 Август 2022
3334
Радан Кънев даде благословията си за коалиция "ПП + ДБ"

Много категорично подкрепям предложението на Христо Иванов за изграждане на единна политическа сила в центристкото и дясно пространство, която да печели избори и да търси самостоятелно реформаторско мнозинство без БСП и подобни. Това е мнението на евродепутата и бивш лидер на ДСБ Радан Кънев за вероятността двете формации да се явят заедно на вота на 2 октомври. 

"Днес тази стара идея, която защитвам от десетина години, е  за първи път реалистична и практически изпълнима.

Все пак, трябва да сме наясно, че "реалистично" съвсем не значи сигурно. Напротив - говорим за трудно и може би бавно решение. "Продължаваме промяната" най-вероятно ще предпочетат да се явят на 2 октомври сами - логично решение, което повечето нови партии в добра форма вземат", коментира Кънев. Но предупреждава: 

"Това обаче не трябва да е краят на усилието за единство, напротив - началото…

При такова развитие е важно ние от "Демократична България" да не драматизираме чуждо решение, което не зависи от нас, а да свършим своята част от работата и да започнем процеса на консолидация и обединение от нашата коалиция - с общи органи, вътрешни демократични механизми, привличане на партийно необвързани политици - това ще ни даде и по-силен изборен резултат". 

Радан Кънев смята, че именно това може да послужи за пример за пътя, по който трябва да върви цялото реформаторско пространство.

"Да не подценяваме риска от дълго еднолично управление на президента Радев и/или коалиция ГЕРБ/БСП/ДПС - и в двата случая ще е необходима пълна консолидация в опозиция и борба за мнозинство в бъдеще", пише още той. Евродепутатът никога не е симпатизирал на държавния глава.