Радан Кънев: Този четвъртък ЕС гласува 2,5 млрд. лв. България

Икономика
10:43 - 23 Март 2020
1468
Радан Кънев:Този четвъртък ЕС гласува 2,5 млрд. лв. България

Около 2,5 млрд. лв. за България ще гласува в четвъртък Европарламентът. Това съобщи евродепутатът Радан Кънев.

"Франция отделя 300 милиарда, Германия отделя 500 милиарда. Очевидно, че България след толкова много хвалби за финансова стабилност, и то основателни хвалби, може да си позволи и 3 и 5 милиарда. И ги има. В четвъртък в Европейския парламент ще гласуваме около 1,5 милиарда лева пресни пари от ЕС за България, и още около толкова освободени пари от европейски фондове, неизползвани, или пари, които България трябва да върне, които ни се предоставят за борба с коронавируса", каза Кънев пред бтв.

Той подчерта, че това е с изрично указание да се помага на малкия бизнес.

"Незабавните свободни средства са 2,5 милиарда лева. Това са доста пари за българската икономика. Пари, които българското правителство е длъжно изключително ясно, категорично и прозрачно да заяви кой лев къде ще отиде", уточни Радан Кънев.

Той разкри, че Европарламентът ще има заседания дистанционно. "Аз съм отдавна тук, бях 2 седмици пълна карантина и 1 седмица домашна изолация. Аз съм много стриктен в спазването на мерките. Не съм излизал от вратата, както и никой от семейството ми. Вчера съобщиха за първия колега от ЕНП от Полша, който е с коронавирус. За съжаление вероятно ще има и други. Много бързо се разпространява тази зараза", коментира още той.

Радан Къдев заяви, че на първо място сме изправени пред здравна криза, на второ място сме изправени пред една свирепа икономическа криза на целия континент, и всяка държава и ЕС в цялост трябва да полагат огромни усилия.

"Това вече не е работа на щаба, а на политиците за това да не се допуснат верижни фалити, да не се допусне спирала от задлъжнявания, да не се допусне счупване на обществения гръбнак - а това са малкия , средния, семейния бизнес. След хората, които са засегнати в здравен аспект, в икономически аспект в цяла Европа малкия и средния бизнес е най-засегнат", коментира евродепутатът. 

Според него изключително важна е скоростта на мерките. "Малкият бизнес е жив организъм и кога ще му се помогне е от огромно значение. Късната помощ често пъти не е помощ. Малкият и средният бизнес създават 75 процента от работните места и 70 процента от добавената стойност в България", поясни той. 

Незабавната спешна мярка, която трябваше вече да е предприета, е данъчно-осигурителната ваканция за малкия и средния бизнес. Следващата мярка е подкрепа на работните места, а после и пряката финансова подкрепа. Нека да не измисляме топлата вода. Всички европейски държави с различна скорост в момента реализират тези планове. Когато е война, който има здрава икономика, който запази заетостта, търговията, предлагането, той печели накрая войната. Героизмът е на бойното поле, но войната се печели от икономиката и в тила", заяви още Кънев.