Радев брани закопчаните русофили

У нас
15:00 - 10 Септември 2019
6452
Радев брани закопчаните русофили

Обвиненията за шпионаж в полза на Русия са абсурдни и нелепи, здравият разум напуска българското политическото пространство, особено управляващите. Острата позиция изрази президентът Румен Радев по повод шпионския скандал, в който и той бе пряко замесен.

Името на държавния глава е посочено като основен мотив за разпитите и арестите на ръководните фигури на Национално движение "Русофили" Юрий Борисов и Николай Малинов заради предположения, че има намеса на Москва в избора му през 2016 г. за поста на "Дондуков" 2.

Радев обаче намира обвиненията за изключително тежки и обяви, че очаква от следствието неоспорими факти. В противен случай, предупреждава президентът, щяло да остане съмнение, че българските институции са употребени в режисиран сценарий на външни и вътрешни сили.

"Тезата за шпионаж в полза на Русия е толкова абсурдна и нелепа, че човек даже и не може да я коментира. Но аз съм избран с гласовете на 2 милиона българи и подобни твърдения и инсинуации са обида най-вече към всички тези хора. Мисля, че безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети се изражда в паническо търсене на враг така, че хората да се противопоставят непрекъснато един на друг и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за проблемите и провалите днес“, каза президентът Румен Радев.