Радев иска борба с корупцията по високите етажи

Докато не се установи истината, Пламен Георгиев трябва да остане встрани, отсече президентът

Актуални новини
13:44 - 04 Април 2019
1460
Радев иска борба с корупцията по високите етажи

„Снел съм доверието от председателя на антикорупционния орган, редно е докато не се установи истината, той да бъде най-малкото встрани”, заяви президентът Румен Радев във връзка с оттегленото доверие от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев и във връзка с днешния призив на премиера Бойко Борисов да излезе отпуск.

„Винаги съм твърдял, че ако искаме да имаме правова демократична и просперираща държава, трябва да водим борба с корупцията по високите етажи на властта. Затова и свиках вчера КСНС. С писмата и исканията за докладите, които изисквам за този съвет, на практика – да, съм снел доверието от председателя на антикорупционната комисия. Изпратих писмо с искане за доклад към неговия заместник. Считаме, че така е редно - докато не се установи с едно пълноценно разследване истината, е редно той да бъде встрани”, каза още държавният глава по време на съвместната си пресконференция с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е на визита в София.

„Имаме проблем. Той е сериозен. Това е проблем на доверието в държавността и както виждате как реагират партиите в момента – с оставките те казват, че проблемът е приключен. Той може да е приключен за партиите, но не трябва да бъде приключен за държавата. Ако искаме да имаме убеденост, че имаме истински функционираща правова държава, който се е отклонил от закона, съответно към него трябва да бъде подходено с цялата строгост на закона. Това е моето категорично мнение. Въпросът е не на този съвет само да разглеждаме какви мерки да бъдат прилагани в това отношение, въпросът е да отиваме много по-надълбоко”, заяви още Румен Радев.

Според него е много важно органите, отговарящи за борбата с корупцията да бъдат пример за чистота. „Аз мисля, че вече започва един процес на очистване и на оздравяване на тези органи. Без здрава съдебна система, нямаме правова и просперираща държава”, каза президентът.