Радев към Денков: Вторият мандат вече е дискредитиран (НА ЖИВО)

Заради клеветите в записите, не е целесъобразно да се дава този мандат, заяви президентът

Новини
17:05 - 29 Май 2023
6539
Радев към Денков: Вторият мандат вече е дискредитиран (НА ЖИВО)

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България", но с остри думи и индиректен призив да не се прави кабинет след изтеклите скандални факти от записите на Радостин Василев. Номинацията на Николай Денков за премиер бе представена от Атанас Атанасов от името на групата на ПП-ДБ.

"Искам да изразя своето пълно разбиране за деликатността на ситуацията, в която се намирате. Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава.

И тук искам да заявя, че точно заради това не е целесъобразно от моя страна да ви връча мандат след изтеклите записи, и да поверя съдбините на България в ръцете на вашите лидери след изтеклите записи и публичните самопризнания.

Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез овладяване на МВР и дискредитиране на лидерите на европейски институции и името на България", заяви Радев на акад. Денков, като визира изтеклите записи.

Той спомена и дискредитирането на лидерите на европейски институции. Радев обаче уточни, че е призван да брани Конституцията и затова е длъжен да връчи този проучвателен мандат. 

"Неговото оползотворяване е ваша цел. В името на запазването на остатъците на политическата система и съхраняване на вашето достойнство и съхраняване на имиджа ви, ви призовавам да преосмислите целесъобразността на този мандат", заяви недвусмислено Радев.

"Знаете моите приоритети – всички сме единодушни, че България има нужда от стабилно правителство, което да решава проблемите на хората и да придвижва напред проблемите на хората. България има нужда от стабилен парламент", заяви от своя страна акад. Денков, който е номинацията на коалицията за ротационен премиер.

"Не се страхувам от нищо", увери кандидат-премиерът. 

На връчването на мандата присъстваха и ген. Атанас Атанасов, Надежда Йорданова, Владислав Панев.

"Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки, а понякога и трудно обясними компромиси и рискове за обществото", предупреди миналия понеделник президентът Румен Радев, след като номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел му върна празна папка с неизпълнен мандат. Най-голямата парламентарна група се отказа да предлага кабинет в полза на управленска формула с втория мандат на ПП-ДБ.

Преди седмица първите две парламентарни коалиции обявиха, че договарят съставяне на общо правителство, което да работи година и половина, а премиерите в него да се редуват на 9 месеца, като Николай Денков поеме първи на ротация поста министър-председател, а след това премиер да бъде Мария Габриел.

В събота, след скандалните записи на Радостин Василев, Мария Габриел обяви, че ГЕРБ замразява преговорите. Всичко си има граница. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжа, разклащане на устоите на държавността", каза тя.

От думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов стана ясно, че преговорите за правителство с втория мандат могат да бъдат възобновени при определени условия.

Вижте видео от връчването на мандата с острите думи на президента Радев към Денков: