Радев: Не мога да си представя председателят на НС да се подменя, за да има удобен премиер (НА ЖИВО)

Политическите партии да не дават напътствия кой да е служебен премиер, заяви Росен Желязков

Политика
17:13 - 08 Август 2024
1692
Радев: Не мога да си представя председателят на НС да се подменя, за да има удобен премиер (НА ЖИВО)

Президентът Румен Радев свика консултации с парламентарните групи днес във връзка с назначаването на служебно правителство. 

"Знам, че времето е ценно, защото на практика предизборната кампания започна. За съжаление 50-ото НС не успя да излъчи правителство и отиваме към поредните предсрочни избори.

За да насроча дата за тях, трябва да се проведат тези консултации, да се определи кандидат за служебен министър -председател. Негова задача е провеждането на честни, прозрачни, открити избори. Съгласно приетите промени в Конституция възможностите ми са силно ограничени. Пристъпих към разговор с всички потенциални министър-председатели. Тези разговори не са приключили окончателно. Убеждението ми, че не трябва да бавим повече процеса. Трябва да има яснота", каза държавният глава Румен Радев.

Планът за устойчивост все повече са забравя, остава на заден план, заяви Радев.
Ако има добра стиковка и работа, можем да наваксаме това изоставане в много важни сфери. Бюджетът ще съвпадне с предизборната кампания, напомни президентът.

Виждали сме всички – обещанията са нещо приятно, но може да има сериозни проблеми с бюджета – дефицит, инфлация. Апелирам за отговорен, разумен подход. Радвам се да сме всички на една маса, това е добър знак най-вече за хората, каза Радев.

Длъжни сме на българските граждани да им гарантираме сигурност, спокойствие. Да гарантираме, че има държава и тя стои зад техните интереси и проблеми.   

Мненията, позициите на отделните парламентарни групи имат предел там, където започват вашите правомощия, съвместната работа с назначения от вас министър-председател.

НС в рамките на своите правомощия може да упражнява парламентарен контрол, в този контекст нашето категорично мнение е, че политическите партии не бива да се бъркат и да дават съвети и напътствия какъв да бъде служебният кабинет и кои да бъдат номинирани за премиер и министри. Това заяви депутатът от ГЕРБ Росен Желязков на консултациите при президента.

Не бива да дават съвети, напътствия какъв трябва да е кабинетът и кои трябва да са номинирания премиер и министър, заключи Желязков. 

Той изрази задоволство от становището на президента относно позицията председател на НС. "Не бива по определен и желан дизайн да се определи кой да бъде служебен премиер. Дължим повече отговорност и грижа на духа на парламентаризма, повече ангажираност към Конституцията. Мненията на отделните групи имат за предел там, където започват правомощията на президента", смята Желязков. 

Използвам случая да изразя от името на ПГ на ГЕРБ задоволството от вчерашната ви позиция, с която ясно и категорично защитихте духа на парламентаризма – да не се допуска поста председател на НС да е обект на политически инженеринг и с определен и желан дизайн да се определи кой би бил подходящ за определено мнозинство премиер, добави Желязков.

От страна на ПП-ДБ, Николай Денков заяви: $Ние също не бихме искали да влизаме в това, което  попада във вашите правомощия да изберете премиер и заедно с него след това да съставите кабинет по негово предложение. Единственият коментар, който ще си позволим, е свързан с основното задължения на служебния кабинет – да се осигурят честни избори."

Нямаме доверие в сегашния вътрешен министър – Калин Стоянов. Имам достатъчно информация и лични впечатления, че има проблем. Данни показват, че имаме основание за това. Нашият призив е при следващото обсъждане на кабинета, да потърсите друг ръководен състав на МВР, заяви Денков.

Няма подходяща фигура за министър председател, тези консултации са безсмислени, заяви Костадин Костадинов. 

Йордан Цонев съобщи категоричната позиция на ДПС – бързи избори.

„Парламент, в който няма определено мнозинство и не носи отговорност, е меко казано опасен. Опасен е, защото създава лошо законодателство, вредно, некачествено. Опасен, защото в последните 3-4 години сме били свидетели как финансовата стабилност е била взривена от популизъм. Затова, колкото по-бързо приключи парламентът, толкова по-малко опасности”, аргументира се Йордан Цонев.

Президентът Радев коментира и плана за сваляне на председателя Рая Назарян. Повярвайте, наистина нелепо е по такъв начин да се подхожда към функциите и положението на Народното събрание като най-висш орган.

Не мога да си представя, че председателят на НС може да е подменен, за да се сложи удобен министър-председател. Така не може да се подхожда към председател на НС, независимо кой е той. Политикът трябва да работи с визия напред, с месеци, години, заяви президентът.