Радев отвръща: Искам да чуя премиера по казуса Северна Македония

Новини
12:33 - 23 Май 2022
3374
Радев отвръща: Искам да чуя премиера по казуса Северна Македония

Президентът Румен Радев обяви, че първо иска да чуе мотивите на премиера Кирил Петков по въпросите, свързани със Северна Македония, преди да вземе решение дали да свика КСНС, каквото искане отправи министър-председателят миналата седмица. Засега той не даде конкретен отговор за намерението си по темата. 

„Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, изразена в приетите от Народното събрание документи, на последния Консултативен съвет, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в РСМ. Колкото по-отговорно се държим като член на ЕС и се придържаме принципите на Съюза, толкова по-лесно ще ни бъде в политиката и решенията спрямо РСМ”, подчерта Радев.

Президентът посочи, че КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални цели. „Ако се търси широк национален консенсус по отношение на РСМ - то такъв не само, че има, но е и силно изразен в нашето общество. Би следвало управляващите да са наясно с него”, коментира още той.  

Държавният глава заяви, че ако целта на КСНС е подпомагане на диалога и той е нарушен вътре в коалицията, то трябва ясно да се каже какви са причините за това. Радев даде заявка, че ще продължи да „прави най-доброто за България”.