Радев пуска закона срещу ЛГБТ пропагандата

Копейкин и поддръжници се сблъскват тази вечер с ЛГБТ на протест и контрапротест пред Президентството

Новини
15:46 - 15 Август 2024
3712
Радев пуска закона срещу ЛГБТ пропагандата

Очаквано от мнозина президентът Румен Радев няма да наложи вето на спорната поправка в Закона за предучилищното и училищното образование, която забранява "пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в рамките на учебните заведения".

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях. Това се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента в отговор на отправени въпроси за това какво отношение ще вземе държавният глава относно гласуваните от Народното събрание промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

Утре текстът ще бъде обнародван и ще влезе в сила, сочи съдържанието на "Държавен вестник" за 16 август.

Проектът беше внесен от "Възраждане", но получи подкрепа от всички партии без ПП-ДБ, част от ДПС-Доган и малка част от ГЕРБ. При това двете четения на проекта се случиха в един ден.

Въпреки че президентът бе призован да спре промените в Закона

от комисаря на Съвета на Европа по правата на човека - Майкъл О'Флеърти, от Беатрис Фреско-Ролфо, член на комисията по равенство в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), както и неправителствени организации и активисти, събрали хиляди гласа в подписка, той не стори това.

По-рано в отворено писмо представители на академичната общност, учени, преподаватели от български и западни ВУЗ-ове се обявиха срещу промените в закона, които забраниха ЛГБТ пропагандата в училище. До момента в нея са се подписали 348 университетски преподаватели, сред които проф. Александър Кьосев, проф. Татяна Дронзина, бившият представител на СЗО у нас - Михаил Околийски от Националния център по обществено здраве и анализи, бившата здравна министърка и преподавател проф. Асена Сербезова, основателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев. Тук са и подписите на директора на 107-о основно училище в София Данко Калапиш, както и на политолози и социолози, като Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" и Ружа Смилова, аниматорът и преподавател Тео Ушев, преподавателката по журналистика проф. Нели Огнянова.

В резултат на законодателните промени тази вечер ще има протест и контрапротест пред Президентството. 

Мотото на едната проява, която ще започне в 18:30 часа, е "Вето на закона на омразата", което очевидно вече не е актуално. 

В същото време лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че ще излезе на контрапротест по същото време и на същото място, приканвайки съмишлениците си да го последват.

Би било твърде интересно, ако МВР допусне двете прояви в непосредствена близост.