Радев се абстрахира от критиките на Мецола и я поздрави

Политика
21:01 - 18 Януари 2022
3114
Радев се абстрахира от критиките на Мецола и я поздрави

Държавният глава Румен Радев поздрави Роберта Мецола по случай избирането й за председател на Европейския парламент (ЕП). Това съобщиха от пресцентъра на президента.

В писмото си президентът заявява подкрепата на България за отстояването на европейските ценности и демокрацията, за просперитет на Европа и нейните граждани. Държавният глава пожелава на Роберта Мецола сили и градивна енергия на високоотговорния й пост.

Днес тя бе избрана още на първи тур с 458 гласа „за“, като за абсолютно мнозинство ѝ бяха необходими 309. Днес Мецола има и рожден ден, като става на 43 години. Новият председател на парламента е родена в Малта и е евродепутат от 2013 година.

Роберта Мецола става третата жена, оглавявала Европейския парламент.

Роберта Мецола се прочу в България покрай искането си за поправка в резолюция за страната ни като част от мониторинга над страната чрез комисията по гражданските свободи да бъдат добавени случаите с президентските съветници, обвинени в търговия с влияние и подбуда за извършване на длъжностни престъпления.

Настоя да фигурира и текст за известен магнат на казина, туризъм и строежи с 18 повдигнати обвинения, за когото се твърди, че финансира продължаващите протести. Ставаше дума за Васил Божков, чието име тогава не бе споменато. Целта на поправките целяха да се смекчат критичните пасажи срещу премиера Бойко Борисов и правителството му, но така и не бяха приети в този им вид.