Радев се заяде с Борисов - този път за независимия главен прокурор

Президентът не искал България да катастрофира самодоволно, Борисов: Много злоба от държавен глава

Политика
19:22 - 11 Декември 2019 (обновена)
3986
Радев се заяде с Борисов - този път за независимия главен прокурор

"Предложението на кабинета за прокурор над главния прокурор е в нарушение на закона за нормативните актове. Къде е общественото обсъждане?" Така президентът Румен Радев се обърна задочно в телевизионно предаване към премиера Бойко Борисов във връзка с намерението да се избере независим държавен обвинител, който да наблюдава новоизбрания Иван Гешев, по препоръка на Венецианската комисия. 

Според Радев има предпоставка в този план да се мисли за конституционни промени, но щял с интерес да следи дебатите в парламента по казуса. "Защо го прави в залеза на своето управление", заяде се държавният глава с Борисов. А премиерът му ">отвърна след участието си на форум, посветен на 30-а годишнина от основаването на СДС с:

"С какво го обидих? С какво предизвиках тази злоба...? Тази омраза е неприсъща за държавен глава. Да сте чули държавния глава да се изказва за Тройната коалиция? Нещо за това, че президентът Тръмп изпрати енергийни експерти у нас да ни консултират? Властта не е за всеки - явно дворците и скъпите дрехи променят хората". 

Иначе мнението на държавния глава е и че кабинетът харчи на тъмно държавни средства. Той критикува лобистките закони, които се приемали, а гражданите трябвало да са непримирими и да настояват политиците да работят в техен интерес.

В България има ненаказана корупция по високите етажи на властта, заподозря президентът. Никой не може да реши нашите проблеми с корупцията отвън, опасява се Румен Радев.

Румен Радев обяви още, че иска независим съд, прокуратура и КПКОНПИ. Бизнесът пък се оплаквал от непрекъснатата смяна на законите. 

Совите не са това, което са, цитира той репликата от "Туийн Пийкс" за кредитния рейтинг и успехите на правителството. Този рейтинг не мери силата и развитието на икономиката, коментира още президентът. Това е реализъм, допълни Румен Радев и запита кой рейтинг е по-важен - този отвън, или този отвътре, самото мнение на гражданите.

Не искам България да върви надолу, не искам България да катастрофира от самодоволство, отсече още държавният глава.

По темата за строежа на газопроводите според Румен Радев не трябвало да ни мотивират заплахите на Владимир Путин, а собствения ни национален интерес. Кабинетът да каже бавим ли "Турски поток", призова президентът и отсече: "Не вярвам на думи, вярвам на резултати".