Радев смело пита Ковачевски за българското малцинство в РСМ

Свят
18:54 - 25 Януари 2022
2817
Радев смело пита Ковачевски за българското малцинство в РСМ

Гостуващият в София премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски беше приет днес и от президента Румен Радев.

Държавният глава изрази очакване повишеното доверие между София и Скопие да улесни работата по нерешените политически въпроси, които възпрепятстват началото на преговори на югозападната ни съседка за членство в Европейския съюз.

Заедно с работата по въпросите на икономическото сътрудничество, културата и образованието президентът Румен Радев очаква София и Скопие да обърнат внимание на нерешените политически въпроси между двете страни.

След среща на четири очи с премиера Димитър Ковачевски Радев постави въпроса за правата на гражданите на РСМ с българско самосъзнание и вписването им в конституцията на югозападната ни съседка:

"Вписването на тези македонски българи в конституцията, гарантирането на тяхното равноправие, редом с другите части от народи, ще даде кураж и възможност България да отвори вратата за началото на преговорите за членство. Заедно, разбира се, с тези механизми, които сме обсъждали и преди в пакета 5+1, вече 4+1, така че да имаме необратимост и ясни механизми, които да гарантират и премахване на езика на омразата и от двете страни", каза държавният глава. 

„Ако успеем да решим, а успяваме да ги решаваме - както икономическите, така и другите проблеми от реалния живот, ние ще преодолеем политическите проблеми, а вие знаете, че аз лично се застъпвам за отстояване на равни права и равни възможности за всички граждани на Република Северна Македония“, каза Ковачевски. 

Българският президент се надява да има времеви график с краткосрочните задачи, които София и Скопие трябва да решат преди страната ни да даде „зелена светлина“ за начало на преговори с Брюксел на югозападната ни съседка.

Премиерът на Република Северна Македония смята, че отвореният и искрен диалог може да доведе до решаване на спорните политически въпроси между София и Скопие:

„Мисля, че тези въпроси могат да бъдат обсъдени в духа на добросъседско сътрудничество, на основата на европейските ценности, при което, естествено, ние ще запазим достойнството както на гражданите на Република България, така и на гражданите на Република Северна Македония“, каза Димитър Ковачевски.