Радев в Гърция: Законът да насърчава висшите ценности

Да се взимат решения е сложно, човешкото развитие не е спринт, а маратон, зави в лекцията си президентът

Новини
22:55 - 14 Октомври 2020
2978
Радев в Гърция: Законът да насърчава висшите ценности

"В исторически план ценностите на Европа водят обществата към върховенство на закона и просперираща държава. Те разграничават отделните европейски страни, но и вдъхновяват нашия общ интеграционен проект". Това заяви президентът Румен Радев пред членовете на Европейската организация за публично право в Гърция, където изнесе лекция на тема "Универсални човешки ценности и върховенство на закона: стълбове на европейското развитие".

Румен Радев е четвъртият президент от държава-членка на Европейския съюз, който изнася лекция в рамките на престижния форум.
 
Държавният глава определи свободата, демокрацията и човешките права като исторически цели на много поколения, положили усилия и направили саможертви за благоденствието на днешните общества. Президентът подчерта, че в днешния свят на непрестанни промени и несигурност защитата на човешките права остава морален компас за народите.
 
"Историята е доказала, че за много политици е предизвикателство да управляват държавата демократично, оценявайки всяка крачка, която правят през призмата на защитата на свободата, човешките права и върховенството на закона", посочи държавният глава. Европейските общества изискват днес всяко политическо решение да съответства на тези ръководни принципи и затова понякога изглежда, че страните в Европа са бавни и неефективни, докато световни или регионални сили, които не са обвързани или ограничени от нуждата да спазват тези принципи, са по-бързи и по-ефективни в краткосрочен план, когато взимат решения.
 
"Да се взимат навременни решения е понякога сложно, но човешкото развитие не е спринт, а маратон. Ние ще спечелим в дългосрочен план, тъй като имаме много по-силна морална основа, базирана на принципи“, посочи още Румен Радев.
 
Според държавния глава дебатът за това дали законодателството трябва да следва съществуващи социални процеси или те трябва да отчитат и спазват моралните принципи, на които се гради законодателството, има своя отговор и е в защитата на общочовешките ценности. "Законът трябва да насърчава и защитава тези ценности и това е висш обществен интерес", подчерта президентът.
 
Президентът поздрави членовете на Европейската организация за публично право за тяхната благородна мисия да насърчават изучаването на публичното право в Европа и по света, с което заздравяват демократичните институции на страните и обществата, основани на права, задължения и избори, които се развиват и процъфтяват в рамките на правилата на публичното право.

След края на своята лекция държавният глава връчи на организацията почетния знак на Президента на Републиката за нейния принос в утвърждаването на правовата държава.
 
Европейската организация за публично право (EPLO) провежда изследвания, обучения и специализации и организира стажантски програми за юристи, насочени към подобряване функционирането на демократичните институции. От създаването си досега организацията е подкрепила над 200 образователни, изследователски, обучителни, институционални и други дейности и е оказала помощ на демократични институции в над 70 държави.