Радев: Време е спиралата от насилие в Близкия изток да спре (ВИДЕО)

Продължават усилията за освобождаване на похитените моряци от „Галакси Лийдър", увери президентът

Политика
11:21 - 01 Октомври 2024
1022
Радев: Време е спиралата от насилие в Близкия изток да спре (ВИДЕО)

"Призовах от трибуната на ООН за сдържаност и за разум. Време е вече наистина спиралата от насилие и страдание в Близкия изток да спре. Това изисква усилие не само от въвлечените страни, но и последователност от международната общност". Това заяви преди минути президентът Румен Радев. 

„Виждаме, че ескалацията на конфликта има потенциал да застраши мира в целия регион. Затова вчера видяхте призивите на генералния секретар на ООН, на президента на САЩ, на дипломат номер едно на Европейския съюз за въздържане от сухопътна операция в Ливан. Това означава едно повишаване на риска, започнаха удари и в Сирия“, подчерта президентът. 

Междувременно той се обърна и към екипажа на Авиоотряд 28: „Искам да поздравя екипажа на правителствения самолет и службите, които работят усилено да се осигури безопасен коридор, за да бъдат изведени нашите сънародници“. 

Държавният глава посочи още, че се работи от ден първи на отвличането на нашите сънародници от екипажа на "Галакси Лийдър", така че усилията там никога не са спирали и продължават и се водят на всички нива. "По случая работят и службите, съответните нива на министерствата, включително на най-високо ниво. Говоря с държавни правителствени ръководители на държавите от региона за оказване на помощ и съдействие", конкретизира Радев.