Ракът е най-големия убиец в богатите страни

От приблизително 55 милиона смъртни случая в света около 17,7 милиона са от сърдечносъдови заболявания

Здраве
15:22 - 04 Септември 2019
2179
Ракът е най-големия убиец в богатите страни

Ракът изпревари сърдечните заболявания, като водеща причина за смърт в богатите страни и може да стане най-големият убиец в света само за няколко десетилетия, ако настоящите тенденции се запазят, заявяват изследователи, пише Агенция „Ройтерс”.

Публикувайки откритията на две големи проучвания в медицинското списание „The Lancet”, учените твърдят, че те показват доказателства за нов глобален „епидемиологичен преход“ между различните видове хронични заболявания.

Докато сърдечносъдовите заболявания засега остават водещата причина за смъртност сред хората на средна възраст - представляваща 40% от всички смъртни случаи - това вече не е така в страните с високи доходи, където ракът убива два пъти повече хора, отколкото сърдечните заболявания, показват откритията.

„Нашият доклад установи, че ракът е втората най-честа причина за смърт в световен мащаб през 2017 г., като представлява 26% от всички смъртни случаи. Но тъй като сърдечните заболявания продължават да намаляват, ракът вероятно може да се превърне във водеща причина за смърт в рамките на няколко десетилетия”, заявил Жил Дагенайс, професор от университета „Laval” в Квебек в Канада, който е ръководител на проекта.

От приблизително 55 милиона смъртни случая в света през 2017 г., според изследователите, около 17,7 милиона се дължат на сърдечносъдови заболявания - група от състояния, които включват сърдечна недостатъчност, стенокардия, инфаркт и инсулт.

Около 70% от всички сърдечносъдови случаи и смърт се дължат на променящи се рискове, като високо кръвно налягане, висок холестерол, диета, тютюнопушене и други фактори в начина на живот.

В страните с високи доходи общото лечение със статини за понижаване на холестерола и лекарства за кръвно налягане е помогнало да се  намалят драстично сърдечните заболявания през последните няколко десетилетия.

Екипът на проф. Дагенайс е заявил, че техните открития показват, че по-високите проценти на смъртност от сърдечни заболявания в страните с ниски доходи може да се дължат главно на по-ниското качество на здравеопазването.

Изследването установило, че процентите на хоспитализация и употребата на лекарства за сърдечни заболявания са значително по-ниски в по-бедните и със средни доходи държави, отколкото в заможните.

Анализираните страни включват Аржентина, Бангладеш, Бразилия, Канада, Чили, Китай, Колумбия, Индия, Иран, Малайзия, Пакистан, Палестина, Филипини, Полша, Саудитска Арабия, Южна Африка, Швеция, Танзания, Турция, Обединени арабски емирства и Зимбабве.