Ръката на Мария Магдалена още е топла

Руски монах я отхапал за „благословение”

Мистика
00:07 - 22 Юли 2019
7477
Ръката на Мария Магдалена още е топла

За църквата Света Мария Магдалена е жената, която според свидетелството на евангелист Марко е първият човек, който вижда възкръсналия Иисус Христос. Смятана е за съпругата на Исус. Мария Магдалена проповядвала Евангелието из Египет, Сирия и Рим. От Рим тя пристигнала в Ефес, за да помага наСвети Йоан Богослов, където живяла до смъртта си. Погребана е в пещера в Ефес, която се превърнала в поклонническо място за християните.

През 899 г. мощите й са преместени в Константинопол в манастира „Св. Лазар“. Част от мощите й се съхраняват в атонския манастир „Симонопетра“. Това е лявата ръка на светицата, която се е запазила със сухожилията и кожата, от нея се излъчва благоухание, а докосвалите се до светинята уверяват, че тя е топла дори и през зимата 2 хилядолетия след смъртта й. Закрилата на светицата избавила манастира от горски пожари и други природни бедствия.

Преди време дошъл поклонник, който целунал ръката, но не усетил тя да е топла, а всички негови приятели почувствали топлината на светинята, щом се докоснали до нея. Това много потиснало човека и през целия ден той не спрял да мисли за отказаното му чудо. Накрая се обърнал към монасите, които го посъветвали да се изповяда и да се помоли на Света Мария Магдалена, след което отново да се поклони пред нетленната й ръка. В деня след изповедта поклонникът отново се поклонил и целунал ръката на светицата. Този път усетил силна топлина и благоухание да се излъчват от нея. Със сълзи на очите християнинът благодарил.

Интересна е и друга история, свързана с ръката на Мария Магдалена. На вечно топлата светиня има малка рана. Тя се появила, след като руски монах в началото на 20 век, когато целунал нетленната ръка, тайно отхапал мъничко парченце, което държал скрито между зъбите си „за благословение“. Денят на светицата, призната и от католическата църква за равна на 12 апостоли, се отбелязва на 22 юли.