Рамадан Аталай притесни всички: Имаме газ само за юли

След това - нито танкери, нито газ, заяви депутатът от ДПС

Новини
21:25 - 07 Юли 2022
3535
Рамадан Аталай притесни всички: Имаме газ само за юли

Днешното изслушване на Кирил Петков и енергийният министър в парламента беше закрито само заради една цифра – цифрата за цената на газа, тъй като се води търговска тайна. Това заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

По думите му прекратяването на доставките на руски газ от "Газпром" е станало със заповед на зам.-министъра на енергетиката Пламен Данаилов, а не с официално решение на Министерски съвет.

Тези доставки на газ не трябваше да бъдат спирани, трябваше да се води дипломация – така, както се прави в останалата част по света, обясни пред Би Ти Ви Аталай.

Народният представител алармира, че България ще разполага с газ само за този месец.

Има газ за юли месец, след това няма танкери, няма газ, защото няма подписани договори. България никога не е била на прага на зимата в момент, в който да липсват 2,1 млрд. куб. м. газ, предупреди той.

Според Аталай в така създалата се ситуация може да се справи само човек, който е диалогичен и който би се осмелил да премахне всички "измислени червени линии".

ЕС очаква да подпише споразумение за внос на газ от Египет и Израел в средата на юни

Фон дер Лайен говореше за обща газ за цяла Европа, но какво стана – има газ за Германия, има за Италия, а за България..., завърши Рамадан Аталай.