Рашков: 65 хил. са били служители в МВР преди 10 години, сега са около 49 хил. и намаляват

Общество
17:12 - 03 Май 2022
1849
Рашков: 65 хил. са били служители в МВР преди 10 години, сега са около 49 хил. и намаляват

Само преди 10 години Министерството на вътрешните работи е имало 65 000 служители, сега са около 49 000. Всеки ден има промени в броя - отива надолу.

Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков след среща със синдикалните организации на служителите във ведомството. 

Беше представен и математическият модел за анализ на ефективността при използването на служителите с полицейски правомощия в областните дирекции на МВР.

Срещата е продължение на позицията на ръководството на министерството за постоянен диалог при обсъждане на идеите за реформи, след като те са конкретизирани на ниво работни групи. 

По думите му синдикатите са поели ангажимент в едноседмичен срок да направят предложения във връзка със структурни промени.

Рашков каза още, че предложенията за промени в МВР са били изпратени до всички областни дирекции. "Смея да кажа, че ако е имало някои разминавания в становищата, те са изчистени във времето", допълни той. 

По думите му, ако се реализира идеята за извеждането на противопожарната служба от системата на МВР, служителите ще намалеят с около 8500 души.  

 
"Предвиждаме две основни промени – извеждане на службата за противопожарна охрана и усъвършенстване на структурата на МВР, оптимизацията на кадрите, ще има и промени в конкретни структури", каза още Рашков.