Рашков: Вместо АМ "Хемус", се изграждали луксозни вилни селища

Новини
12:21 - 09 Юни 2022
6149
Рашков: Вместо АМ "Хемус", се изграждали луксозни вилни селища

На пресконференция министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи за скандални кражби от парите, предвидени за строителството на АМ „Хемус“.

АПИ е превела авансово на държавното дружество „Автомагистрали“ 400 милиона лева за доставка на материали и механизация за лот 7,8 и 9 от „Хемус“.

„За тях няма ПУП изобщо, но сумите са отпуснати. „Автомагистрали“ ЕАД е превела на дружество авансово плащане в размер на 84 милиона и близо 500 000 лв. за лот 8 на „Хемус“, въпреки това. При постъпването на авансовите средства, те са използвани от пътния строител. В края на 2020 г. е закупен имот в центъра на София за сума от над 27 милиона. Там се извършват активни строителни дейности. На съответния лот номер 8 няма дейност и за 1 ст. През септември – 14 милиона и 280 000 лв. се нареждат към строителство на жилищни и нежилищни сгради. Непосредствено след получаването на средствата, 950 000 лв. се превеждат по лични сметки на собствениците с основание дивидент. В края на август 2020 г. 12,54 млн. лв., които са предвидени за лот 8, се превеждат на дружество, което е превело 8 милиона и 450 000 лв. към лична сметка на физическо лице с основание договор. Няколко месеца след това дружеството прекратява дейността си, преобразува се в друго. През декември се превеждат 30 милиона лева за закупуване на дружество. Получена е информация, че лицата, получили суми по дивидент и договор, пренареждат средства по сметки в ОАЕ. Собствениците на част от дружествата, получили средства от лот 8, са идентични“, разкри Бойко Рашков.

Вътрешният министър подчерта, че това не се е случило по време на сегашното правителство.

На въпрос дали Гроздан Караджов от ИТН има връзка с тези схеми, Рашков заяви: „Не мога да твърдя, че има подобна връзка. Би било твърде силно. Нямаме такива данни към настоящия момент. Но мога с голяма степен на убеденост да кажа, че начинът, по който се подготвя разходването на тези огромни бюджетни средства за магистралите не предвижда абсолютно никакви гаранции, че тази схема няма да се повтори и вместо пътища и магистрали, да се изграждат подобни луксозни вилни селища и имоти в София“.  

Очаквайте подробности!