Рататуй - лятната средиземноморска яхния

Кухня
09:42 - 09 Юли 2020
1877
Рататуй - лятната средиземноморска яхния

Пресни зеленчуци, ароматни билки, фин зехтин. Говорим за рататуй.

Лятната средиземноморска яхния, която и ние си я знаем. Но с това звучно име, което горе-долу означава хвърляй и бъркай, и идва от Югоизточна Франция, по-конкретно от Ница.

Онова, което някога е било храната на бедните, сега е модерно да е в устата на всички.

Тиквички, патладжан, лук, домати, чушки, чесън, разни пресни аромати като босилек, риган, розмарин, мащерка – това е основата на рататуя.

Може да се готви на котлона и във фурната или пък най-добре комбинирано и в двете.

Яде се и топъл, и студен. Идеален е да се гарнира с кисело мляко. Чудесно се допълва с картофи, месо, риба и разбира се с пресен хубав хляб.

Продължаваме с две изискани рецепти за рататуй - с наденички и на пица.