Рататуй - лятната средиземноморска яхния
Пресни зеленчуци, ароматни билки, фин зехтин. Говорим за рататуй.
Лятната средиземноморска яхния, която и ние си я знаем. Но с това звучно име, което горе-долу означава хвърляй и бъркай, и идва от Югоизточна Франция, по-конкретно от Ница.
Онова, което някога е било храната на бедните, сега е модерно да е в устата на всички.
Тиквички, патладжан, лук, домати, чушки, чесън, разни пресни аромати като босилек, риган, розмарин, мащерка – това е основата на рататуя.
Може да се готви на котлона и във фурната или пък най-добре комбинирано и в двете.
Яде се и топъл, и студен. Идеален е да се гарнира с кисело мляко. Чудесно се допълва с картофи, месо, риба и разбира се с пресен хубав хляб.
Продължаваме с две изискани рецепти за рататуй - с наденички и на пица.