Рататуй с наденички и нахут

за 4 порции, 35 мин 

Кухня
09:48 - 09 Юли 2020
1160
Рататуй с наденички и нахут

Продукти

300 г патладжани

2 едри чушки - различен цвят

2 скилидки чесън

1 глава лук

4 клонки риган

6 клонки мащерка

5 с.л. зехтин – евентуално олио

1 ч.л. смлян кимион

1 ч.л. червен пипер

200 мл зеленчуков бульон

около 400 г домати

1 малка консерва сварен нахут

4 парчета сурови наденички по избор

1 шепа рукола или спанак, дребна зелена салата

6 клонки босилек

сол

Приготвяне

Патладжаните се нарязват на кубчета, посоляват се и се оставят да се отцедят върху кухненска хартия.

Чушките и доматите се нарязват на кубчета. Обелените лук и чесън, риганът и мащерката се наситняват.

Загрява се 3 с.л. зехтин и се запържват 2-3 мин. заедно патладжаните, чушките, лукът и чесънът.

Подправя се с билките, по 1 ч.л. червен пипер и кимион и сол.

Сипва се 100 мл зеленчуков бульон. Кипва и къкри под капак около 10 мин.

Добавят се отцеденият нахут и доматите, останалият бульон и се готви без капак на по-силен огън още 10 мин., докато остане на мазнина.

Наденичките се запържват в останалия загрят зехтин.

Наденичките се гарнират с рататуя и всичко се поръсва с рукола и листенца босилек.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.