Рататуй с наденички и нахут
за 4 порции, 35 мин
Продукти
300 г патладжани
2 едри чушки - различен цвят
2 скилидки чесън
1 глава лук
4 клонки риган
6 клонки мащерка
5 с.л. зехтин – евентуално олио
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. червен пипер
200 мл зеленчуков бульон
около 400 г домати
1 малка консерва сварен нахут
4 парчета сурови наденички по избор
1 шепа рукола или спанак, дребна зелена салата
6 клонки босилек
сол
Приготвяне
Патладжаните се нарязват на кубчета, посоляват се и се оставят да се отцедят върху кухненска хартия.
Чушките и доматите се нарязват на кубчета. Обелените лук и чесън, риганът и мащерката се наситняват.
Загрява се 3 с.л. зехтин и се запържват 2-3 мин. заедно патладжаните, чушките, лукът и чесънът.
Подправя се с билките, по 1 ч.л. червен пипер и кимион и сол.
Сипва се 100 мл зеленчуков бульон. Кипва и къкри под капак около 10 мин.
Добавят се отцеденият нахут и доматите, останалият бульон и се готви без капак на по-силен огън още 10 мин., докато остане на мазнина.
Наденичките се запържват в останалия загрят зехтин.
Наденичките се гарнират с рататуя и всичко се поръсва с рукола и листенца босилек.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.