Разбойници тормозят най-тежко 5 града в България

Общество
21:29 - 15 Декември 2021
6377
Разбойници тормозят най-тежко 5 града в България

Най-засегнати от битовата престъпност са най-големите градове, а усещането за несигурност е по-силно в малките населени места, се посочва в изследване "Противодействие на битовата престъпност и повишаване доверието към полицията" на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), представено вчера.

През 2020 г. битовата престъпност е най-висока в областите в Северозападна България - Монтана и Враца, следвани от Варна, София-град и Бургас. Най-ниско е нивото в Южна България, по-специално - в областите Кърджали, Смолян и Благоевград, се казва в изследването.

Допълва се, че в периода 2019-2021 г. доверието на българските граждани в полицията за пръв път изпреварва недоверието.

Според данните в изследването през 2019 г. над 60 на сто от жертвите на престъпления не са заявили това в полицията. Посочените от гражданите основни причини са, че полицията не може да направи нищо; не е било толкова сериозно; полицията няма да направи нищо.

За сравнение през 2015 г. 46 на сто от гражданите не са заявили, че са били жертва на престъпление. В изследването е включена и статистика на Евробарометър, според която България е в дъното на таблицата за доверие в полицията от страните в Европейския съюз.