РАЗКОЛ: Съюзът на учените във Варна се разцепи заради Митрофанова

Незаконно ползвали името на организацията за реклама на кремълски опорки в псевдонаучна конференция

Свят
16:35 - 07 Февруари 2023
5068
РАЗКОЛ: Съюзът на учените във Варна се разцепи заради Митрофанова

Създаденият преди повече от половин век Съюз на учените във Варна, събрал знакови академици, преподаватели в морската столица и изследователи, се разцепи заради руския посланик Елеонора Митрофанова. Поводът за разкола стана маскираната като научна дискусия за мира сбирка на русофили в едно от градските читалища, която целеше да привлече учители, ученици и уж интелектуалци от града под егидата на дипломатка номер 1 у нас от мисията на Москва. 

В програмата, разбунила духовете на демократичната общност във Варна, но и на украинските бежанци (хиляди именно там - б.р.), беше заявено, че Митрофанова ще отправи приветствено слово. Не стана ясно дали лично с ориенталско-строгото си телосложение, или само като видеозапис. Впоследствие се разбра, че тя била изпратила писмо.

Но въпреки това пред вратите на читалище "Искра" бунтовници срещу мерзката "дискусия" за войната на РФ срещу Украйна се изправиха с украински знамена и транспаранти този следобед. 

Озаглаваната като "научна конференция" "Търсеният мир в съвременния свят" е рекламирана именно под ръководството на Съюза на учените в морския град под шапката на проф. Виолета Йотова. Оказва се обаче, че Управителният съвет на съсловната организация нито е обсъждал въпросния форум, нито е давал разрешение да бъде ползвано името й. 

"Аз, като член на УС на Съюза на учените - Варна, категорично заявявам, че не е обсъждано и не е давано разрешение да бъде използвано нашето име. Ние не сме организатори, защото нашата организация е посветена на науката и нейния възход. Това е псевдонаучно събитие! Използването на името на на Съюза на учените - Варна при това събитие е злепоставяне и най-обикновена лъжа!", написа минути преди старта на събитието Преслав Пеев - член на УС на Съюза. 

Модератор на псевдонаучната конференция е небезизвестната Нина Дюлгерова, редовно бълваща руски опорки в национални медии, а "СМЕРШ във войната с нацизма за мир“ е панел, замислен за дискусия от историка Валентин Събков. СМЕРШ е съветската служба за сигурност и контраразузнаване, създадена от Сталин, а името й е съкращение от „Смърт на шпионите”. 

Неизменно участник в дръзкия форум е и Симеон Кулиш - член на движение „Русофили“, но и преподавател в частната гимназия "Юрий Гагарин", финансирана от генералното консулство на Русия във Варна.