Разкриха профила на обирджиите: необразовани и без трудов стаж

Актуални новини
17:18 - 04 Декември 2021
3312
Разкриха профила на обирджиите: необразовани и без трудов стаж

Няма увеличение в броя на домовите кражби спрямо година по-рано. Това заяви пред Нова тв Марио Киричков от СДВР. Причината за това са по-адекватните мерки, които хората предприемат за охрана на жилищата си.

„Хората, които най-често правят опити за домови кражби, са необразовани до средно образовани, без трудов стаж и със закостеняло престъпно самосъзнание”, уточни Киричков.

Въпреки ниското образование обаче, представителят на СДВР обясни, че обирджиите намират време да се образоват как да преодолеят определен тип брава.

За да се спасят от ужаса да заварят апартамента си разбит, хората търсят различни варианти, за да отблъснат и откажат крадците. Не всички обаче разчитат само на ключа, шпионката и стабилната врата. Все повече са тези, които отделят от месечния бюджет за специализирана охрана. Ако до преди години се смяташе, че апартаментите на ниските етажи са по-застрашени от кражби, сега ситуацията не е такава. Престъпните групи, особено ако са добре организирани, планират обира така, че да могат да се оттеглят бързо в случай на непредвидена ситуация.

„Обикновено на по-ниските етажи се цели безпроблемно проникване през отключени врати, прозорци. На по-високите етажи проникват по-специализирани престъпни групи”, обясни началникът на група „Престъпления против собствеността“ в ОД на МВР - Благоевград” ст. инсп Иван Гераков.

„Хората да не споделят в социалните мрежи снимки или постове, които да подсказват тяхната локация. Това би притеглило вниманието на престъпните групи, които биха набелязали техните жилища”, посочи Гераков.