Разкритие на Lupa.bg: Палатът на Цветан Василев тъне в разруха

Новини
16:00 - 01 Април 2019
9229
Разкритие на Lupa.bg: Палатът на Цветан Василев тъне в разруха

Палатът на банкера-беглец Цветан Василев, разположен в идеалния център на София до знаковото заведение „Кристал“, тъне в разруха, видя репортер на Lupa.bg.

Откакто семейството на финансиста, източил 4 милиарда лева от трезора според обвинението на прокуратурата, избяга в Белград през 2014 г., имотът не се обитава и е под запор. Домът не може да се отдава под наем, нито да се продава. Ситуацията обаче се промени миналата седмица, когато „Интерпол“ свали червените бюлетини, с които издирваше дъщерята и съпругата на мустакатия аферист - Антоанета и Радосвета. Сега щерката на банкера-беглец се очаква да се върне в България, за да се опита да си върне обратно луксозната резиденция с бронирани стъкла. 

Амбициозната блондинка няколко пъти успя да се прибере в България преди издаването на бюлетината, за да се погрижи за своите фирми и делата на баща си. Сега Радосвета смятала да поведе дело за отмяна на запорите върху имоти и активи на фамилията, оценявани за 963 млн. лева, разкриха източницици на Lupa.bg. От няколко седмици младата милионерка не спира с онлайн критиките срещу правителството, особено след разразилия се „Апартаментгейт“.

Снимка: Агнес Методиева

Имотът на пъпа на София в обновената градинка „Кристал" е оценяван на милиони евро. Той е със специално разрешително за строеж, което включва пристройката с бронираните стъкла, издадена над безистена на сантиметри от китните алеи. Огромният имот с размери на игрище, простиращ се на мястото на бившия ресторант „Тамбукту“, до 2016-а по документи се води на семейната фирма „Инвест мениджмънт“. За да може мястото да е достатъчно обширно, през 2013 г. дружеството откупува от КТБ имоти, водещи се на три номера на столичната ул. „Аксаков“ - №10, №12 и №14, за цената от 704 000 лева. Според информациите в публичното пространство реконструкцията, ремонтът и обзавеждането са глътнали почти 20 млн. лева

Брокери твърдят, че ако луксозният апартамент бъде даден под наем, цената може да удари и 2000 евро на месец, с което ще засенчи много от жилищата в топцентъра на столицата. Тъй като е под запор обаче процедурата за него би била много по-сложна, обясняват експерти.

Снимка: Агнес Методиева

Най-вероятно Радосвета Василева ще търси вратичка в закона, за да докаже при евентуалното си завръщане в страната, че това е единственото място, където може да живее. При така поставените обстоятелства тя може да освободи полагаемата й се квадратура от него за лично ползване, обясняват още юристи. По този начин наследницата на фалиралия банкер би могла или да се нанесе в него, или тихомълком да обяви своята част за наем или продажба, при това съвсем законно.