Разпитват Лена снимала ли е секретни доклади с телефон

Актуални новини
17:25 - 05 Август 2024
1960
Разпитват Лена снимала ли е секретни доклади с телефон

Лена Бориславова ще се яви пред следовател да даде показания като свидетел. Тя е привикана на 12 август, в 10 часа сутринта, в сградата на ул. ”Черковна” 90.

Народната представителка от “Продължаваме промяната” е била призована за този петък, но е поискала отлагане, защото по това време се провежда парламентарно заседание в Народното събрание, съобщава tribune.bg.

Причината за разпита е разследването дали Лена Бориславова като началник-кабинет на министър-председателя Кирил Петков е разгласила класифицирана информация.

Информацията, която се проверява, е, че през 2022 г. Бориславова е снимала с телефона си части от секретни доклади на ДАНС, сред които и  международен доклад за “Балкански поток”, и ги е предоставяла на Атанас Чобанов, издател на сайта BIRD.

Целта е била да се формира общественото мнение във вътрешен и международен план в полза на Кирил Петков и правителството, както и да се дискредитират лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Най-напред досъдебното производство се наблюдава от Василен Бенчев, прокурор в Софийска районна прокуратура, но е спряно, тъй като през април 2023 г. той е избран за европейски делегиран прокурор от България. Наскоро делото е възобновено.

Предстои Комисията за противодействие на корупцията (КПК) да разпита Лена Бориславова за договора между държавната Българска банка за развитие (ББР) и адвокатската кантора, в която тя е работила.