Разследван за връзки с Русия поканил Гешев в САЩ?

Общество
11:01 - 01 Февруари 2023
1933
Разследван за връзки с Русия поканил Гешев в САЩ?

„Поканата“ до Иван Гешев за посещение в САЩ, която той представи като покана от двама конгресмени за участие в Националната молитевена закуска, идва от конгресмените Робърт Адерхолт и Пийт Сешънс, пише BIRD.bg. Тя не е точно покана и изобщо не е за закуската, а за друго събитие – форум по сигурността. За участието на Гешев в този форум съобщи пространно ПРБ. Там обаче не пише, че Пийт Сешънс е разследван в САЩ за финансиране от Русия и лобиране за Венецуела.

BIRD.BG разполага и със самото писмо от двамата конгресмени, което е безадресно и е за събитие под надслов „Как да се противодействаме на руската агресия в Украйна и зловредното влияние на Китай в Европа“. То се е състояло вчера, 31 януари и на него са били поканени премиер-министри, министри, лидери от балкански държави и конгресмени.

В писмото се посочва, че желаещите да присъстват могат да се свържат с организатора Крис Лоусън и да заявят желанието си да участват във форума.

Топлите отношения на Гешев и Пийт Сешънс са илюстрирани със снимка от тяхна прегръдка, качена на сайта на Прокуратурата.

NBC News твърди, че Пийт Сешънс е анонимният „Конгресмен-1“, който се споменава в обвинителния акт срещу бизнесмените с руски корени Лев Парнас и Игор Фруман. Според американските прокурори те са „нарушили финансирането на политическата кампания чрез вкарване на руски пари в кампанията на президента Тръмп“.

Посещението на Гешев в САЩ беше представено като покана от двама конгресмени да присъства на Националната молитвена закуска. Реално обаче Гешев не е канен персонално и със сигурност не е канен на Националната молитвена закуска.

Иван Гешев няма да присъства на закуската поради промяна във формата. От публикация във „Вашингтон Поуст“ стана ясно, че на събитието наречено „Национална молитвена закуска“ с участието на президента Байдън ще присъстват само конгресмени и поканени от тях близки лица.

Паралелно ще има друго събитие, наречено „събиране“, като участниците в него ще имат привилегията да наблюдават закуската на видеостена от хотела, където се провежда то.

Въпреки, че посещението на Гешев в САЩ беше представено като частно, то е обилно отразено на сайта на Прокуратурата, който се финансира с обществени средства. В тази връзка депутатът от ДБ Ивайло Мирчев изпрати въпроси до ПРБ как именно се финансира пътуването на Гешев до САЩ, но поради краткия живот на настоящия парламент той едва ли ще получи отговор.

Източник: BIRD.bg