Разследване на Lupa.bg: Арестът на "Г. М. Димитров" е в топ риск от коронавируса

Новини
16:15 - 24 Март 2020
32868
Разследване на Lupa.bg: Арестът на "Г. М. Димитров" е в топ риск от коронавируса

Близки на задържани в следствения арест на „Г.М. Димитров” са потресени от това, което им разказват роднините и се страхуват, че те няма как да не хванат коронавирус. Въпреки че в последните седмици престъпността намаля, Lupa.bg научи, че килиите са пълни с арестувани, които чакат мерки за неотклонение, поради спирането на съдебните заседания. Те разказват потресаващи неща за условията в сградата с килиите. 

Условията в ареста са буквално нечовешки. В небоядисвани от 20 години стаи с площ около 11-12 кв. м. са разположени 4 човека с "турска" тоалетна и мивка "на разположение" без топла вода. Матовите прозорци не пропускат слънчева светлина и до тях има достъп, защото са с решетки на 70 см пред тях, непозволяващи да се отварят или чистят. На баня се ходи два пъти седмично. А "престоят на въздух" е 1 час на площадка малко по-голяма от килията. В стаята няма нищо друго, освен две метални легла на два етажа и вградени в пода малък метален стол - 1 бр. и малка метална маса.

В тези условия гаснели по 8 месеца от живота на хора, които не били осъдени, но принудени да пребивават в пъти по-лоши условия от осъдените на всички инстанции затворници. Много от лишените от свобода даже молили адвокатите си да им уредят да ги преместят в Софийския централен затвор. 

Вътре в стаите пушачите не спират да кадят, а вземащите лекарства имат достъп до тях един път в денонощието.

Свижданията също били кошмарни - два пъти в месеца по 40 минути, в кабина без въздух, заедно с още двама арестанти, през стъкло.

Откакто върлува коронавирусът, преди всеки арестант да бъде настанен на "Г.М. Димитров", се проверява здравословното му състояние, но лишените от свобода не вярват колко качествено се извършва това и треперят, че ще пипнат коварната инфекция.