Разследване на Lupa.bg: Гриша Ганчев излезе сух от крупна афера в Румъния

Комшиите оставиха български съд да реши дали богаташът е виновен за потъването на 40 млн. евро

Актуални новини
18:30 - 19 Февруари 2020
25949
Разследване на Lupa.bg: Гриша Ганчев излезе сух от крупна афера в Румъния

Бизнесменът и собственик на ЦСКА Гриша Ганчев се е изхлузил "сух" от крупна далавера за данъчни измами в Румъния, показа разследване на Lupa.bg. Действието се развива в далечната 2012 година, когато румънската прокуратура DIICOT иска ареста на около 40 бизнесмени между които и микренският баровец.

Проверка в архивите показва, че румънският съд дори е издал заповед за арест на участниците в схемата, но Гриша Ганчев отървал белезниците.

Според румънските прокурори групата е действала не само в България и Румъния, но и в няколко други държави-членки на ЕС.

Става дума за търговия с хранителни продукти и строителни материали. Групата е била базирана в град Гюргево, пише в материалите на обвинителите.

През юли 2012 година румънските спецченгета атакуват 256 места в Букурещ и в други градове, показа проверка на Lupa.bg.

Прокурорите са категорични, че нанесените за румънската хазна щети са в размер на 40 млн. евро само за периода 2010-2012 година.

В документите се казва, че криминалният бос Октавиан Греку Бутоан, Сорин Газдак, зет на сенатор Сезар Мауреану, и един ливански гражданин ще бъде задържани зад решетките за 29 дни. 

През май 2012 г. и българските власти, подпомагани със секретни материали от румънските си колеги, подхващат Гриша Ганчев, който е обвинен в ръководене на организирана престъпна група, специализирана в данъчни измами и за заплаха от убийство. Впоследствие бизнесменът е освободен под гаранция от 500 000 лв.

Така на практика срещу Гриша Ганчев разследването в северната ни съседка е приключило, като румънците очакват българската държава да прецени дали богаташът е виновен. 

Делото срещу Гриша Ганчев в родния съд продължава и до ден днешен.