Разследване на Lupa.bg: Нов канал за кокаин тръгва от Варна?

У нас
17:29 - 21 Декември 2020
5060
Разследване на Lupa.bg: Нов канал за кокаин тръгва от Варна?

Възможно е Варна да се е превърнала в канал за трафик на кокаин. Трудно е да се каже дали е възобновен или е нов. Залавянето на 50 кг от наркотика може да е знак, че каналът се разработва и ресурсът е ограничен. Иначе се изпращат по-големи пратки с кокаин, на чието разкриване вече сме ставали свидетели. Това заяви пред Lupa.bg експертът по сигурността от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Миналата седмица 234 пакета с кокаин бяха хванати във Варна. Дрогата е била скрита в дъски. Нейното количество е над 50 килограма и струва над 12 милиона лева. Нейното предназначение е за пазара в Нидерландия.

В същото време на гранично контролно-пропускателен пункт „Лесово“ е бил задържан 23-годишния Мариан Събев от Ямбол за притежание на 20 килограма кокаин. Намереното наркотично вещество е било поставено в пригоден за целта „тайник“ - зад една от гумите на Пежо 407 с белгийска регистрация.

„Не е голяма рядкост да се изнася дрога от България за Турция. Преди време се изнасяше екстази за Турция от Западна Европа, минавайки през България. Хероин се внася в България от Турция и обратно“, обясни Безлов.

Той коментира още как локдаунът се отразява върху престъпността: "Не сме забелязали да има спад на извършените престъпления. Маргинални хора си губят работата и започват да крадат. Може би ще има увеличение на престъпността. За 30 години не е имало икономическа криза, след която да не е имало пик на побоища, грабежи, убийства“, каза Безлов.