Разследване на Lupa.bg: Прикрива ли съдийка изборни нарушения?

Повторният вот за общински съветници в Пазарджик се бави заради липсата на съдебно решение

Общество
16:30 - 27 Юни 2024
4023
Разследване на Lupa.bg: Прикрива ли съдийка изборни нарушения?

Пазарджишкият административен съд бави решението си дали да бъдат касирани изборите за Общински съвет в Пазарджик, сочи проверка на Lupa.bg. Защо ли го прави след като Върховният административен съд вижда реална подмяна на вота на гражданите?!

Истината за предрешения вот лъсна след като в мазето на общината в Пазарджик бяха намерени над 50 чувала с бюлетини след местните избори миналата година. Тогава трима кандидати за общински съветници поискаха повторно преброяване и се обърнаха за това към съда. След като това бе направено, бяха  установени поредица от драстични нарушения в 37 секции. В село Добровица например бяха намерени 299 неизползвани бюлетини, а реалните ги нямаше.

В хода на заведеното дело от кандидатите за общински съветници бе извършено повторно преброяване в още 15 секции. Вещите лица бяха установили, че действителни бюлетини са отчитани като недействителни.  Единият от жалбоподателите - водач на листа, е бил ощетен със 77 гласа и то само от една секция. Ощетени са и останалите кандидати , които оспорват избора.

Председателят на ОИК Антони Върбев също потвърди пред съда, че има нарушения. 

Вариантите са два - или ОИК да бъде задължена да коригира изборните резултати, което автоматично ще промени състава на Общинския съвет, или касиране на изборите за Общински съвет и провеждането на нови. Тогава кметът Петър Куленски ще върне временно стария местен парламент до сформирането на нов.

Въпреки фрапиращите нарушения на Изборния кодекс наблюдаващия съдия по делото Веселка Златева, която е и административен ръководител на съда, все още не обявила своето решение. Трябвало е да го направи на 10 юни, но по неясни причини не го е оповестила. Според мълвата в Пазарджик съпругът й е бил секретар на общината по време на кмета Тодор Попов, който в момента е съветник, влязъл в местния парламент от името на коалиция „Новото време”. Дали пък заради бившия градоначалник съдия Златева не бави своето решение?! Кандидат-съветници от ПП и "Възраждане" също нямат интерес да се касират изборите, така че и те могат да опитват да влияят на съда. 

Пак заради манипулиране на вота в Хасково на 23 юни се проведоха избори за общински съветници. Имената на печелившите и губещите вече са ясни, а Пазарджик още чака съдът да се произнесе.