Разследване на Lupa.bg: Съветничка на екскултурния министър Кръстю Кръстев участвала ли е в аферата с театрите?

Дисциплинарка е била назначена срещу Маргарита Васева по време на проф. Велислав Минеков

Култура
16:50 - 25 Октомври 2024
5365
Разследване на Lupa.bg: Съветничка на екскултурния министър Кръстю Кръстев участвала ли е в аферата с театрите?

Съветничка на бившия културен министър Кръстю Кръстев е участвала в аферата с театрите, предположиха пред Lupa.bg нейни бивши колеги. Маргарита Васева е била шеф на дирекция „Бюджет и финансово-счетоводни дейности” в министерството по време на Боил Банов. Неговият колега проф. Велислав Минеков обаче я е махнал заради започнало срещу нея дисциплинарно производство.  

Проф. Велислав Минеков

Официално Васева е пенсионирана, а не уволнена. Публично проф. Минеков никога не е говорил за причината за раздялата с финансовата шефка.

Когато проф. Кръстю Кръстев пое управлението на министерство на културата, той я върна обратно, като я взе за съветничка. Пред свои познати обяснил, че му е била препоръчана, пък я е познавал покрай работата си в театрите. Колегата му Найден Тодоров не я е оставил, но тя се е уредила във ведомството на Атанас Запрянов, твърдят нашите източници. Ако това е истина, дали аферата с точенето на държавни средства няма да се прехвърли в министерство на отбраната?!

„Системата за финансиране, и по-точно СЕБРА, изисква човек от министерството да потвърждава плащанията“, обясни министър Найден Тодорв, когато гръмна скандалът с милионите източени пари от бюджета на неговото ведомство. Той уточни, че вече знае кой в Министерство на културата "натиска копчето" и че не е само един, а двама. Обяснението - прекалено много са плащанията от различните институти, а прекалено малко са хората, които отговарят за това - пет е техният брой.

"Чувствам се излъган. Защото в случая не става дума за това, че някои институции са нарушили закона. Въпросът е много по-тежък. Въпросът е, че при положение че това се случва се хвърля петно върху абсолютно всички", каза Тодоров.

"Открихме, че става дума не само за източване на заплати. Има игри с фирми, към които са се стичали стотици хиляди левове", посочи министърът.

В момента се разследва с какво са се занимавали тези фирми. Без подкрепа на схемите от страна на Министерство на културата, може да се случи, "но без човек в Министерство на културата - не може", категоричен е Найден Тодоров.

По делото са обвиняеми каскадьорът Атанас Георгиев, диригентът Левон Манукян, който беше директор на Музикално-филхармоничния театър в Разград, Румен Бечев, бившият директор на театъра в Смолян и соченият за мозък на схемата за източване на пари Петко Писков. Той обвинен за длъжностно присвояване чрез фиктивни назначения в театъра и в Смолян.

"Става дума за брутално източване на бюджета, общо сумата е около 1,5 млн. лв.", каза пред Апелативния съд в Пловдив прокурорът Виктор Янков.