Разследване на Lupa.bg: Северна Македония под бомбена заплаха

Сигнал за поставено взривно устройство може да провали делото срещу биячите на Християн Пендиков

Балкани
17:00 - 27 Февруари 2023
16775
Разследване на Lupa.bg: Северна Македония под бомбена заплаха

Пореден сигнал за бомба най-вероятно ще провали делото срещу биячите на Християн Пендиков в Охрид утре. Днес на електронните адреси на 19 средни и осем основни училища в Скопие, едно основно училище в Прилеп и съда в Охрид е получена информация за поставено взривно устройство. 

"РСМ е под постоянна бомбена заплаха - фалшива засега. Заплахите идват най-вече на имейлите на училища, както и на обществените институции. Те са вече хиляди, тъй като са от 10 месеца. МВР не е разкрило досега кой стои зад тях. Ако утре има сигнал за бомба в съда в Охрид, делото срещу Борче Ангелов и Илия Спасески, зверски пребили Християн Пендиков, ще бъде отложено. Днешният сигнал се оказа отново фалшив и в момента съдът работи, обясни пред Lupa.bg Виктор Стоянов, председател на фондация "Македония". 

На 16 декември м.г. сигнали за бомби заляха столицата и един от главните градове на Северна Македония. На имейл адресите на десет училища в Скопие и пет в Битоля, както и на Футболната федерация на Македония, хотел „Александър Палас“, хотел „Мериот“, търговски център „East Gate“, спортна зала „Борис Трайковски“ и Международно летище Скопие са получени заплахи за поставено взривно устройство. Сигнал за бомба е постъпил и в ПМГ "Д-р Панче Карагьозов", откъдето се евакуират учениците. Според кмета на община Гази баба Бобан Стефковски има сигнали за поставени бомби в училищата „Григор Пърличев“, „Наум Наумовски-Борче“, „Кръсте Мисирков“, „Кирил и Методий“, „Крум Тошев“, "25 май", "Дане Крапчев" и "Наум Охридски".

Сърбия стои зад бомбените заплахи в Северна Македония, предположиха пред Lupa.bg българи в западната ни съседка. Тя има интерес Скопие да влезе в ЕС нереформирано.

„Едновременното пращане на имейли със заплахи на толкова много учреждения няма как да стане без участието и знанието на северномакедонските служби. Най-вероятно „операцията” е съгласувана между двете държави. Целта е да се привлече вниманието на европейските лидери и те да ускорят процеса на присъединяване на Скопие”, предполагат пред Lupa.bg киберексперти.

Сърбия е майстор в използването на заплахи за постигане на политически цели. През 70-80 те години на миналия век някогашните тайни служби на Югославия залагаха бомби и приписваха тези деяния на известни опозиционни личности, които не споделят нейните идеологически ценности и вървят против нейната политика. По този начин те са били елиминирани.