Разследване на Lupa.bg: Военният камион, помлял туристически бус на „Тракия“, няма технически преглед

Машината е руска и е на 40-50 г., обясни бившият съветник на Николай Свинаров Даниел Божилов

Общество
14:00 - 20 Май 2024
95808
Разследване на Lupa.bg: Военният камион, помлял туристически бус на „Тракия“, няма технически преглед

Военният камион, който удари бус с около 20 души на „Тракия” най-вероятно е руски и е на 40-50 г. Преди 20 г. бяха закупени от „Бенц-Даймлер“ една партида нови немски машини и оттогава не е имало обществени поръчки за попълване на автопарка на армейците. Това обясни юристът Даниел Божилов, съветник на бившия министър на отбраната Николай Свинаров.

Даниел Божилов

„Колите на армията и полицията не минават през технически преглед. МВР и военното министерство си имат техни сервизи, които ги ползват при необходимост. Няма изискване това да става веднъж годишно, както е при цивилните автомобили“, обясни експертът.

Вчера военен камион, движещ се в аварийната лента, удари бус с около 20 души на „Тракия”.  По чудо инцидентът се размина без жертви. Няколко души тръгнали на екскурзия с бусче.

Малко след тунел „Траянови врата” полицаи спират туристическия превоз за проверка. Докато чакат в аварийната лента, отзад ги удря военен камион. Шофьорът обяснил, че спирачките му отказали.

„Ставаш рано, тръгваш за едно свято място, спира ни патрул на КАТ за рутинна проверка. Спираме в аварийната лента... иииии брутален удар, паникьосани хора пищят! Не стигаш до това свято място, защото по магистралата се движи някаква допотопна техника на военните, на която са отказали спирачките (поне това е версията на военният). Та въпросът ми е кой позволява подобни превозни средства да се движат по магистралите? Това ли е военната техниката, с която разполага страната ни? Ако наистина е това - жална ни майка! Благодаря на Господ, че сме живи и здрави!”, пише след катастрофата една от пътничките в буса във фейсбук.

МВР потвърди за инцидента, който по чудо се е разминал само с материални щети. Пътниците в бусчето са с натъртвания.