Разследват убийството на Милен Цветков до края на юли

Общество
22:09 - 01 Юли 2020
4298
Разследват убийството на Милен Цветков до края на юли

Досъдебното производство за катастрофата, при която бе убит журналистът Милен Цветков, приключва в края на юли, научи “Труд” от източници, близки до разследването. Не са готови само няколко експертизи, предимно химически, но забавянето им е защото за тях се изисква строго определено технологично време.

Новината потвърди и Антоанета Панчева, говорител на Софийска градска прокуратура. “Наблюдаващият прокурор е получил уверение, че до края на месеца ще е готов резултатът от експертизите. Ако не се налага нещо допълнително, разследването може да приключи”, каза прокурор Панчева.

По нареждане на главния прокурор Иван Гешев делото за смъртта на Милен Цветков се води и под специален надзор от Софийска апелативна и Върховна касационна прокуратура. Ако разследването приключи за около 4 месеца, този срок е сред възможно най-кратките за подобно тежко пътно-транспортно произшествие.

Журналистът загина навръх Великден - 19 април, когато джип “Ауди Q7” удари отзад автомобила му “Субару Форестър”, спрял на червен светофар на кръстовището пред мол “Парадайз” в София. На записи от камери на близки сгради се видя как мощният немски автомобил се забива в субаруто, след което двете коли, навлизат на повече от 50 метра в кръстовището.

Тестът за наркотици на 22-годишния шофьор Кристиан Николов показва, че в последните 24 часа той е бил надрусан с 4 различни вида дрога - марихуана, амфетамини, кокаин и бромазепам, упойващо вещество, съдържащо се в лекарството “Лексотан”.

Затова и прокуратурата промени обвинението му - той ще отговаря за престъпление, извършено “с евентуален умисъл”. Умисълът се състои във вземането на дрога и шофирането от страна на Кристиан с ясното съзнание, че може да причини рани или убие други участници в движението. Обвинителната теза е, че в подобни случаи извършителят няма мотив и е без значение дали е познавал жертвата и е желаел смъртта й.

Дни след катастрофата Софийски градски съд наложи постоянен арест на Николов и адвокатът му обяви, че клиентът му няма да иска по-лека мярка и ще съдейства на разследването. Обвинение бе повдигнато и на майката на Кристиян - Десислава Пешева- Николова, управителка на “Винпром Карнобат” и съдружничка във фирми на алкохолния бос Миню Стайков.

Тя ще отговаря за това, че дала на дрогирания си син джипа “Ауди Q7”, който се води на нейна еднолична фирма. На Николова бе наложена гаранция от 100 000 лв., тя обжалва, но съдът не намали сумата, като магистратите посочиха, че тя отговаря на доходите на бизнесдамата.

В парламента главният прокурор Иван Гешев напомни, че прокуратурата излезе с предложения за по-строги присъди за пияни и дрогирани шофьори, включително и за доживотен затвор.

120 000 лв. обезщетение за дъщерята на журналиста

Калина - дъщерята на Милен Цветков от първия му брак, е получила 120 000 лева от застрахователно дружество “Бул Инс”. Джипът на Кристиан Николов, с който бе ударена колата на тв журналиста, е имал “Гражданска отговорност” към компанията.

Сумата е половината от претендираното от младата дама обезщетение за претърпените неимуществени вреди след катастрофата, писа сайтът “Новата реалност”. Адвокатът по случая Надежда Ковачева потвърди за обезщетението. Парите са преведени по лична сметка на Калина. След трагедията момичето и майка й Йорданка Начева се свързали с адвокат Ковачева, която е дългогодишен приятел на Милен Цветков и юристката се заела със случая без за иска възнаграждение.

Междувременно стана ясно, че чрез дарителска кампания били събрани близо 200 000 лева в помощ на децата на загиналия Милен Цветков. Сумата ще бъде разпределена поравно между 24-годишната Калина и 8-годишния му син Боян.