Рекорд на болни от коронавирус в Германия

Нарастващата вълна идва в момент, когато трите партии, планират разширяване на мерките

ЕС
11:29 - 16 Ноември 2021
3018
Рекорд на болни от коронавирус в Германия

Процентът на заразените с коронавирус в Германия се повиши до най-високото си ниво от началото на пандемията, показаха данни на немските здравни власти, оповестени в понеделник.

Нарастващата коронавирусна вълна идва в момент, когато трите партии, преговарящи за формиране на новото правителство в страната, планират разширяване на мерките за справяне с пандемията.

Седемдневният процент на заболеваемост - броят хора на 100 000 души, които са били заразени с Covid-19 през последната седмица - нарасна в понеделник до 303 от 289 предишния ден, показват данните на института "Роберт Кох".

За последното денонощие броят на новите Covid случаи в Германия се увеличава с 23 607, докато броят смъртните случаи нараства с 43 до общо 97 715.

Трите партии водят преговори за формиране на коалиционен план за затягане на предложените мерки за справяне с разпространението на новата вълна от инфекции, заяви едни от лидерите на Зелените Роберт Хабек, допълвайки, че планът ще бъде представен пред парламента на страната в четвъртък.

"Разширяваме набора от инструменти в сравнение с предложенията, представени на първо четене“, каза Хабек пред телевизионния оператор ARD.

Мерките ще включват ограничения за контакти, показва поправката на план, видяна от агенция Ройтерс.

В събота трима германски регионални здравни министри призоваха партиите, които преговарят за формиране на ново правителство, да удължат правомощията на отделните региони да прилагат по-строги противоепидемични мерки като въвеждане на локдауни или затваряне на училища.