Рекорд: Софиянец взел 24 бързи кредита

Икономика
16:10 - 16 Февруари 2022
4767
Рекорд: Софиянец взел 24 бързи кредита

Софиянец от квартал „Слатина“ успял да вземе 24 бързи кредита и за да се справи с изплащането им се наложило да тегли заем от банка срещу ипотека на жилището си, обяви кредитният консултант Тихомир Тошев. По този начин вече е подобрен предишният рекорд по най-голям брой спешни заеми, принадлежал отново на жител на столицата.

По думите на експерта сегашният рекордьор не е бил човек закъсал за пари, защото е вземал заплата от около два и половина бона.

Прибягвал е към е нови земи, за да погасява стари, но в един момент дори фирмите за бързи кредити са спрели да му одобряват бързо исканията и той накрая вслушал в съвета на кредитния консултант да ипотекира жилището, за да си изплати борчовете.

Според Тошев по-често до бързи кредити прибягват хората с по-ниски доходи, пише "Монитор". „Основно те са повече в Северозападна България, в Силистренско и в Родопите. Вземат потребителски кредити и бързи за да си допълват недостига на средства за осигуряване на нормалните разходи. Такива кредити трябва да се вземат само за важни неща за домакинството, за ремонт на дома или ново обзавеждане, нов автомобил, а не за да се запълват дупки в бюджета и да харчим повече, отколкото изкарваме, което води до дългосрочни проблеми, защото ще се добавят и разходите и за изплащане на заема. Бързите кредити носят още по-големи проблеми на домакинствата“, поясни консултантът и добави, че много-по-склонни да вземат бързи кредити са мъжете.

„Те обикновено са по-рисково настроени в посока на задлъжняване, защото имат повече самочувствие, че ще могат лесно да погасяват кредита. При тегленето на бързите кредити младите не са толкова активни. Най-често вземат бързи заеми мъжете на възраст между 30 и 40 години “, поясни той.