Рекорден брой заразени с коронавирус в Хонконг преди задължителното тестване

От утре се въвежда изискването за ваксинационен паспорт за достъп до супермаркети, молове иресторанти

Новини
18:33 - 23 Февруари 2022
2571
Рекорден брой заразени с коронавирус в Хонконг преди задължителното тестване

Хонконг съобщи днес за рекордните 8674 нови случая на коронавирус, след като властите наложиха най-строгите социални ограничения от началото на пандемията в опит да се преборят с рязкото повишаване на инфекциите,  предаде Ройтерс.

В града тече и подготовка за задължително тестване на жителите.

От утре се въвежда изискването за ваксинационен паспорт за достъп до супермаркети, молове, ресторанти и други обществени места. Освен това носенето на маски на открито става задължително.

Хонконг се придържа към стратегия за "динамичен нулев режим" за справяне с коронавируса, която е подобна на тази в континентален Китай. Тя има за цел да ликвидира гнездата на инфекция на всяка цена, вместо да се опитва да поддържа обичайния начин на живот в условията на пандемията. Правителството днес заяви, че иска да "намали потока на хора във възможно най-голяма степен“.

Здравните власти съобщиха за 24 смъртни случая, свързани със заболяването, докато вчера те бяха 32, а новозаразените бяха 6211.

Властите в града прилагат максимални усилия за тестване на населението и за лечение и изолация на заразените, но Хонконгският университет прогнозира, че следващия месец новите случаи могат да достигнат пик от 180 000 на ден. 

Днес финансовият министър Пол Чан съобщи, че в бюджета за 2022-2023 г. са предвидени данъчни облекчения, помощи и субсидии за малките бизнеси и за гражданите, за да се смекчи негативното въздействие на ограниченията, които ще са в сила поне до 20 април.