Рекордно високи наемите в Нидерландия

Новини
12:52 - 09 Септември 2024
874
Рекордно високи наемите в Нидерландия

Наемите на имотите в Нидерландия са били средно с 5,4% по-високи през юли 2024 г., отколкото през същия месец предходната година. Това е най-голямото средно увеличение на наемите от 1993 г., когато те са нараснали със същия процент.

Това съобщава Статистическата служба на страната, цитирана от БТА. През юли 2023 г. наемите са нараснали средно с 2%.

Наемите на социалните жилища, определени от социални наемодатели, са нараснали средно с 5,6%. Наемите за социални жилища, определени от други наемодатели, са малко по-високи - 5,7%. Наемите на жилищата в частния сектор са се повишили малко по-слабо от наемите на социалните жилища - средно с 5%.

В Нидерландия повишението на наема е ограничено от закона. Максималното разрешено увеличение на наема зависи от вида на договора за наем (регулиран или либерализиран сектор) и доходите на наемателя. За социални жилища увеличенията на наемите са ограничени до 5,8% (в сила от 1 юли 2024 г.). Наемодателите също могат да изберат да прилагат увеличения на наема, които са свързани с доходите на наемателя.

От 1 януари 2024 г. до 1 януари 2025 г. максималното увеличение на наемите за жилища в частния сектор е определено на 5,5%.

Наемите често се повишават при нови наематели

Когато нов наемател се премести в имот, наемодателят има право да повиши наема с повече от разрешеното максимално стандартно увеличение на наема. Така наемите нарастват по-малко рязко, когато се изключат промените на наемателя: с 4,7% през юли 2024 г. Ефектът от промените в наемането е 0,7%, което е същото като през 2023 г.

Най-голямото увеличение е в Ротердам

Най-голямо средно увеличение на наемите се наблюдава в община Ротердам, където наемите се повишават средно с 5,9%. В Утрехт наемите са нараснали средно с 5,8%. От четирите големи общини Амстердам отбелязва най-малкото средно увеличение на наема - 5,2%.

На ниво провинция наемите са се повишили най-рязко в провинция Дренте - средно с 5,8%.

Най-малкото увеличение на наемите - с 5% - е отчетено в провинция Гронинген.