Ректорът на Семинарията става епископ

И игуменът на Чекотинския манастир с нов духовен сан

Общество
16:27 - 20 Септември 2021
2335
Ректорът на Семинарията става епископ

На свое заседание днес Светият Синод в пълен състав под председателството на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит реши ректорът на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" архимандрит Пахомий да бъде ръкоположен в епископски сан с титлата Браницки.

Това ще стане в деня на Свети Иван Рилски - 19 октомври в храма на Софийската духовна семинария, който носи името на светеца-закрилник на българския народ.

След хиротонията епископ Пахомий да продължи своето служение като ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".

Наречението на архим. Пахомий за епископ Браницки бе извършено днес в Синодалната палата.

Митрополитите решиха още един архимандрит да бъде избран за епископ. Това е Михаил - игуменът на Чекотинския манастир "Св. Архангел Михаил" в Ловчанска епархия. Той ще бъде ръкоположен в епископски сан с титлата Константийски на 26 септември в катедралния храм на Ловеч.

След хиротонията епископ Михаил да продължи своето служение в Ловчанска епархия, като като викарий на Ловчанския митрополит. Наречението на архим. Михаил за епископ Констанийски бе извършено днес в Синодалната палата.