Ремонтират три гари в София

Реконструкцията на „Подуяне” и „Искър” започват през май

Актуални новини
12:33 - 09 Април 2019
1362
Ремонтират три гари в София

Ремонт на три железопътни гари започва в София. Първата от тях ще е „Подуяне”, за която Националната компания „Железопътна инфраструктура“ вече е сключила договор с изпълнител. Предстои такъв да бъде подписан за Казичене и Искър, съобщи БНТ. Изпълнението на планирания ремонт се е забавил заради обжалване на процедурите за избор на изпълнители, уточняват от фирмата.

Цялостна реконструкция на гара „Подуяне” не е правена от създаването на гарата - пейките са стари, работи само едно гише и в момента само една от вратите може да се отваря. Констатирани са проблеми с осветлението, също така има наличие и на течове от покрива.

Ремонтите в гарите „Подуяне” и „Искър” започват в началото на май. Изпълнението на ремонта на гара „Подуяне” трябва да е в срок от 15 месеца. От своя страна гара „Искър“ трпбва да бъде реконструирана за 1 година. За „Казичене” тече обжалване и процедурата е в Комисията за защита на конкуренцията.

Реконструкциите в гара Подуяне ще включват конструктивно укрепване, подобряване на енергийната ефективност, достъп за лица в неравностойно положение, озеленяване. ВиК и електроинсталациите ще бъдат сменени.

„Макар и да не е паметник на културата, гара Подуяне има своя културен смисъл в живота на столицата", заяви инж. Ивайло Дженев от НКЖИ и обяви, че дървените врати там ще бъдат реставрирани. Гарата ще работи без прекъсване при ремонта.

Строителните стойности на ремонтите на трите гари са за около 5,4 млн. лева - 2,9 млн. за Подуяне, 1,2 млн. за Искър и 1,1 млн. за Казичене.