Републиканецът Даниъл Халоран пред Lupa.bg: Байдън ще позволи на Путин отново да сложи ръка върху Европа

Новини
11:30 - 03 Ноември 2020
5473
Републиканецът Даниъл Халоран пред Lupa.bg: Байдън ще позволи на Путин отново да сложи ръка върху Европа

В деня на американските избори за президент, Lupa.bg потърси мнението на един от най-яростните противници на Демократическата партия на Източното крайбрежие - бившия общински съветник от Ню Йорк Даниъл Халоран. Той бе подложен на безпрецедентна атака през 2013 г., като бе обвинен в корупция без доказателства. И досега Халоран твърди, че акцията е дело на демократите в щата, като целта е била отстраняването му от активния политически живот на САЩ заради острите му антилиберални послания. Към днешна дата делото му все още е на втора инстанция и буксува, а Халоран продължава да се бори за победа на републиканците и Доналд Тръмп с различни кампании срещу моделите на демократите и както той ги нарича - троянските коне на Владимир Путин отвъд Океана. 

- Г-н Халоран, как се отрази пандемията от коронавируса на политическата ситуация в САЩ, особено в навечерието на изборите за президент?

- Електоратът се поляризира и се формираха 3 основни лагера. Консерваторите вече бяха скептични по отношение на развитието на вируса и вече бяха започнали да гледат към икономическите загуби, които и към момента надвишават многократно здравните рискове. Този процес продължава. Либералите пък, от своя страна, виждат инфекцията като суперпандемия с опасни пропорции, но заради това се опитват и да критикуват настоящата администрация – на президента Доналд Тръмп, без особени доводи. Създаде се обаче и трети фланг – на независимите и центристите, които се опитват да балансират мненията си между настояване и да се опази населението, и да се минимизират икономическите загуби. Точно техният вот ще бъде решаващ за изхода от вота днес.

- Вижда се огромна пропаст между Републиканската партия и демокатите, която сякаш изглежда непреодолима. Възможно ли е да се намери консесус в управлението на САЩ след вота? Възможно ли е обединение на нацията?

- Всъщност до голяма степен тази пропаст зейна още повече след протестите през лятото, докато демократите открито подкрепяха Антифа и движението „Black lives matter”. Ако републиканците не успеят да удържат Сената и да спечелят Белия дом, положението ще продължи да се влошава и де факто рискуваме още по-дълбоко разделение.

Ако Тръмп спечели изборите, със сигурност ще действа безкомпромисно и ще сложи край на протестърското ляво движение.

- Как се чувства средностатистическият американец посред медийната война, която се води отвъд Океана и влияе ли медийната среда на решението му за кого да гласува?

- Вижте, повечето американци и преди, и сега нямат особено доверие на медиите. Все по-малко хора се влияят от екрана на телевизора. Особено предвид крайната необективност на поддържащите либералите канали и вестници.

- Европа също е завладяна от по-скоро либерални настроения напоследък. Усещате ли подобна тенденция при вас и как ще повлияе масовостта на явлението върху вота тази вечер?

- Поляризацията между капитализъм и социализъм е в самото сърце на настоящия политически дебат. За мое съжаление много млади хора не разбират зловещите последици от Студената война, а съвременното училище не прави нищо, за да ги научи.

Много често виждам как младите са заслепени за опасностите, дебнещи зад комунистически лозунги и захаросаните послания на социализма.

Ето това има значение.

- Можете ли да нарисувате профил на обичайния гласоподавател на Тръмп и на обичайния поддръжник на Джо Байдън? Какви са разликите между двамата сега, в сравнение с преди 4 години?

- Адвокати, медици, полицаи, армия, земеделци и редица чиновници оформят основно електоралната база, с която Тръмп разполага. Докато Байдън има зад себе си афроамериканците и богатия елит на демократите, както и местната власт в голяма част от Източното крайбрежие и щатите на самия бряг на Тихия океан.

- Някои анализатори вече правят мрачни прогнози за огромни икономически загуби за САЩ, ако Байдън спечели. Съгласни ли сте с такива предварителни калкулации и тези?

- Докато всъщност БВП на САЩ се качва в последните дни от първия мандат на Тръмп? Да, съгласен съм. Той успя да възстанови 75% от загубите, дължащи се на началото на пандемията от COVID-19. А преди това щатската икономика отбеляза най-големия си ръст след Втората световна война. Ако демократите овладеят вота и влязат в Белия дом, смятам, че отново ще видим колосални икономически загуби, защото ще се загуби добрата регулация върху събираемостта на данъците. Освен това те са социалисти и имат такива приоритети, че със сигурност растежът ще бъде спрян.

- Ако можехте да дадете по десетобалната система оценка за управлението на Тръмп, каква би била тя?

- Бих я разделил на няколко сегмента:

Оценка 8 за правните му постижения;

Оценка 10 за номинациите му за оглавяване на висшите съдилища;

Оценка 9 за външната му политика;

Оценка 7 за справянето с вируса;

Оценка 6 за публичния му образ и връзките с обществеността;

Оценка 9 за икономиката, която разви;

Оценка 9 за справянето с проблемите на армията и ветераните;

Или общо 8/10.

- В риск ли се намират САЩ от това да се превърнат в нещо като късния Съветски съюз, когато той бе представляван от застаряващи и старомодни лидери?

- Разбира се. Особено ако демократите спечелят изборите.

Нещо повече, има опасност САЩ да се превърнат във второразредна политическа сила заради късогледо лидерство, ако Байдън стане държавен глава.

- Смятате ли, че Америка все още може да разчита на Европа за свой лоялен партньор, особено след Брекзит?

- Честно казано, не. Със съжаление ще отбележа, че виждам Европа все повече като един неблагодарен партньор в отношенията си със САЩ. Наблюдаваме как все повече европейци забравят за жертвите, дадени от Америка за и във Втората световна и Студената война. И се чувстваме все по-изолирани от вас. Алиенацията вече е на дневен ред.

- Кой от двамата кандидати би могъл да възстанови комуникацията и търговските отношения в пълнота между САЩ и ЕС?

- Вероятно Байдън, предвид все по-олевяващата Европа и налагането на социалистически политики в Европейския съюз. Тръмп обаче е единственият, който може да увеличи отбранителната мощ на Европа.

- Има ли шанс България да се раздели с визовия режим за САЩ в следващите 4 години според Вас?

- Разбира се. Тъй като Европа продължава да отваря границите си, а НАТО продължава да приема нови страни-членки – следователно няма как и България да не се възползва от тези процеси. Имайте предвид, че Байдън може да се опита да задоволи желанието на руския президент Владимир Путин да сложи отново ръка върху Европа, за да контролира Стария континент с цел увеличаване на влиянието си.

- Поддържате ли контакт с Вашите български партньори? Бяхте близки с РЗС на Яне Янев.

- Да, чуваме се с г-н Янев и се надявам партията му да възстанови политическата си дейност и да участва в предстоящите избори. Особено предвид факта, че Европа е на кръстопът. За финал искам да ви кажа, че изборите у нас ще повлияят и на световните тенденции. Икономическите вреди, които се нанасят сега, са най-голямата опасност пред света. Не казвам, че не бива да се пазим от вируса, но не бива да се плашим от него. Важно е да не допуснем връщането на комунизма. Сега е моментът всички да се изправим в името на свободата си.