Решено: Новият механизъм за изчисляване на такса смет се отлага с една година

Политика
14:31 - 17 Септември 2024
1071
Решено: Новият механизъм за изчисляване на такса смет се отлага с една година

След продължили по-малко от час дебати парламентът прие на първо гласуване промените в Закона за местните данъци и такси с с вносители Николай Нанков, Теменужка Петкова и Александър Ненков от ГЕРБ - СДС. Поправките предвиждат да бъде отложено с една година влизането в сила на новия механизъм за изчисляване на таксата за битовите отпадъци. "За" гласуваха 158 народни представители, "против" бяха двама, а "въздържал се" четирима.  

Веднага след това Байрям Байрям от ДПС направи предложение Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси да се гледа и на второ четене. Предложението беше прието със 122 гласа "за".  

Без никакви дебати народните представители приеха и на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси. Така влизането в сила на новия механизъм за изчисляване на такса смет се отлага с една година. 

Втора точка е изслушване на служебния заместник министър-председател и министър на финансите Людмила Петкова и служебния министър на енергетиката Владимир Малинов във връзка с изтичащия на 11 септември 2024 г. срок по приетия с Протокол № 30 на заседание на Министерски съвет от 24 юли 2024 г. доклад за предприемане на действия за изменение на Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България и за изготвяне на предложение по съдържанието на глава RePowerEU с вносители Томислав Дончев, Теменужка Петкова и Деница Николова от ГЕРБ - СДС. 

Като трета точка народните представители предстои да изслушат служебния министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков, служебния заместник министър-председател и министър на финансите Людмила Петкова и служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова относно затрудненията при преминаването на границите ни с Гърция, Турция и Румъния и инициативата на Гърция и Турция за намиране на алтернативен транспортен коридор и заобикаляне на България с вносители Борислав Гуцанов и Иван Иванов.