РЕТРО ХИТ: Помните ли Голите новини по МСАТ?

Едно време
23:00 - 29 Декември 2020
72603
РЕТРО ХИТ: Помните ли Голите новини по МСАТ?

С жестока турбуленция изпращат 2020-а година големите ни телевизии. Новинарският екип на Би Ти Ви се тресе след уволнението на дългогодишния шеф Венелин Петков, в Нова ТВ, напусната тази година от куп знакови лица, също се готвят да посрещнат нов собственик. На този фон нека се върнем към едни по-романтични времена, когато в ефира властваше "Голата истина в 600 секунди" - първите в Европа новини на голо, които сензационно се излъчваха по кабеларката МСАТ.

Пет разкрепостени едрогърдести мацки, някои от които по-късно направиха завидна медийна кариера, информираха за най-важните вести от деня, като постепенно се лишаваха от части от облеклото си. Голите новини вървяха на гърба на "Шоуто на Слави" по Би Ти Ви и бяха в люта конкуренция за рейтинг. Две немски телевизии и една френска наддаваха за правата върху тяхното излъчване. Малко преди СЕМ да ги спре през 2002-а година, телевизията сама си ги спря. Но нека започнем отначало...

Шармантната Велка Георгиева е едно от лицата на сензационната емисия

Часът е точно 23 на 10 декември 2001 г. Никому неизвестната красавица Галина Петкова влиза в историята на световната телевизия. Сладураната започна емисията новини с пресния президент Георги Първанов. Ръката на Галя бавно започва да пълзи към копчетата на сакото успоредно с ведрата новина за отмененото 10-процентно увеличение на цените на тока и парното. Новина за митниците и Галя  сваля най-горната си дреха.

Сутиенът вече ясно се вижда по време на сесията на общинските съветници, а ципът на полата се отваря посред закучилото се споразумение на ръководството на БДЖ със стачниците.

Тя разказва само по бикини за наградите, връчени на студенти от шведския посланик Стен Аск.

Накрая лъсват бозките на мацката, на фона на снимка на папата ,докато тя реди разтърсващата вест за скритата част от пророчеството на Фатима.

Галина Петкова даде началото на всичко

Директорът на МСАТ Йордан Йорданов претендира за бащинство на телевизионния феномен. Той води дълъг кастинг за подбор на водещи - момичета и дами. Основен критерий при избор на водещите уж щеше да е не толкова външният вид, а умствения потенциал. Дали това се сбъдна, оставяме историята да отсъди.

Стриптийзът на новинарките на живо в ефир развълнува германски, френски и турски медии. Докато българските бяха обладани от истинска мания да фотографират и да описват битието на голите новинарки.

Голите новини обаче се превърнаха в PR-бомба, която възбудидописки по всички вестници, повиши пазарния дял и рейтинга на частната телевизия, осигури й приходи от договори със западни медии. Може да се каже, че само Държавен вестник не отрази дебюта на голите говорителки. “Сега” съблече водеща на първата си страница чрез фотосесията на агенция “Ройтерс”, а най-голяма упоритост в отразяването демонстрира “24 часа”, публикувал цели страници с рубрика “Нудини”.

Въпреки еуфорията, че “с едни гърди сме пред Европа”, медиите не спестиха забележките, че събличащите се говорителки имат нужда дълго да се упражняват в поведение пред камера, в правоговор или сдържане на усмивките, докато съобщават за жертви.