Ретро в Lupa.bg: Наско Сираков лапнал $ 20 000 за победата в Париж през 1993-а, без да играе

Ексклузивно
15:10 - 04 Юни 2019
4599
Ретро в Lupa.bg: Наско Сираков лапнал $20 000 за победата в Париж през 1993-а, без да играе

Малко повече от 25 години изминаха от Парижката епопея, която изпрати България на финалите на Световното първенство в САЩ през 1994 година след победата над Франция. Чак сега лъсна ретро новината, че един футболист е взел нерегламентирана премия от епохалния мач срещу „петлите“, въпреки че не докоснал топката.

Става дума за Наско Сираков, който тогава въобще не беше в групата за мача с Франция на „Парк де Пренс“ на 17 ноември 1993 година. Острието бойкотира тима и въобще не замина за френската столица, където „лъвовете“ на Димитър Пенев спечелиха с 2:1 след две попадения на Емил Костадинов. Останалото е известно на всички и се побира в емблематичната фраза на Николай Колев - Мичмана „Господ е българин!“.

За двубоя на „Парк де Пренс“ брокерите Христо Александров и Христо Данов обявават премия от 50 000 долара на човек при успех, който единствен класираше България на финалите.

В последствие премията е намалена, но пак на доста добра сума - 20 000. Всички, макар и половин година след ноември 93-та, си получават премиите, но сред тях е и името на Наско Сираков. Разкритието направи специално за Lupa.bg легендарният треньор Димитър Пенев.

Натискът е дошъл от високите етажи на БФС и по-точно от Иван Вуцов. Пенев и неговият щаб пък изготвят списък на хората, които са заслужили премиите си с успеха над петлите.

Имената са написани и предадени на администратора Александър Динев, който трябва да го занесе на горния етаж при сивия кардинал в родния футбол - Иван Вуцов. След известно време той го връща преправен - там е името на Наско Сираков, добавено лично от Вуцов. Следва нова поправка от страна на Пенев и екипа му. Така „отличниците“ са коригирани още два пъти.

В крайна сметка името на Сираков остава сред героите от "Парк де Пренс" и нападателят получава наравно с останалите премия от 20 000 щатски долара без да е бил в групата за мача с Франция.

Очаквайте в Lupa.bg първа част от интервюто с архитекта на грандиозния успех на България в Париж - Димитър Пенев, който разказва доста интересни и любопитни факти около този двубой, както и от преживяванията му в най-великата игра.