Ревизори влизат в Центъра за градска мобилност

Общество
17:40 - 20 Юли 2020
1907
Ревизори влизат в Центъра за градска мобилност

От страх да не бъдат заподозрени, че крият информация как се управлява Центърът за градска мобилност, управляващите в София са на път с голямо нежелание да се съгласят дружеството, което събира парите от платеното паркиране и от билетите за градския транспорт, да бъде подложено на финансов одит, пише „Сега”.

След дълги дебати и коментари дали този одит няма да се използва с политически цели, транспортната комисия в Столичния общински съвет реши да предложи на СОС да поиска от Народното събрание ЦГМ да бъде включен в списъка с държавни и общински структури, на които Сметната палата да извърши ревизия. Докладът бе внесен от независимия общински съветник Борис Бонев от "Спаси София", но в хода на заседанието управляващото мнозинство - ГЕРБ-СДС и "Патриоти за София", блокираха немалка част от неговите предложения.  

Ако окастреният доклад все пак бъде гласуван и приет на сесия на СОС, Сметната палата ще направи финансова проверка на ЦГМ за периода 1 юли 2016 г.-30 юни 2020 г. Срокът бе определен, тъй като дотогава палатата вече е извършвала одит на общинската фирма. Както е добре известно,  въпросният одит от 2014 г. до средата на 2016 г. излезе със заключения, че увеличаването на цената на билета за градски транспорт в София е било неаргументирано, приходите от синя зона не са събирани ефективно, а бизнес плановете и отчетите на ЦГМ са под съмнение. Липсва анализ на "системно натрупващия се недостиг на средства за разплащане с транспортните оператори", а при изпълнение на икономическите рамки не са прилагани процедури за контрол, се казваше още в предишния доклад на Сметната палата.

Днес управляващото мнозинство блокира искането на Бонев ръководството на ЦГМ да представи отчетен доклад за приходите и разходите си за последните 10 години, за постъпленията по пера - от платено паркиране, от карти и билети, от наказателни паркинги и т.н.