Роди ли се нова тройна коалиция?

Ключова среща между лидерите на ГЕРБ, ПП и ДПС при председателя на парламента определя финалния състав на кабинета

Общество
16:05 - 02 Юни 2023
6992
Роди ли се нова тройна коалиция?

Втора лидерска среща "заклещи" депутатите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в стаята на председателя на Народното събрание Росен Желязков в решаващия ден за бъдещото съвместно управление. Този път обаче преговорите се водят и прясно "гласувалата" доверие и дала "благословията" си за такъв съюз ДПС.

Кирил Петков, Христо Иванов, двамата бъдещи премиери на ротация от по 9 месеца Мария Габриел и Николай Денков са на спявка при Желязков  с тройката законодателни флагмани на Движениео Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Делян Пеевски. 

Заради по-ранното изявление на лидера на ДПС, че "няма да пречим" на съставянето на правителството и дошлото малко след това потвърждение за негласна подкрепа от председателя на "Да, България" Христо Иванов, в кулоарите на НС упорито се заговори за създаването на нова тройна коалиция в състав ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС с обща цел - евроатлантическо управление. 

"Стане ли порочната сватба на ПП-ДБ и ГЕРБ, хората ще нахлуят в НС като през 1997 г.", предупреди само преди дни Карадайъ. Но в името на съдебната и конституционната реформа, явно думтие са били ревизирани. Шушукания пак там твърдят, че тази среща с формат - тройка, ще определи и финалния изглед на бъдещия Министерски съвет.