Родители и учители не се разбраха за дистанционното обучение

Актуални новини
14:40 - 21 Август 2020
1566
Родители и учители не се разбраха за дистанционното обучение

Родители, Министерството на образованието и науката, експерти и учителски синдикати не се разбраха за даването на възможност родители сами да изберат как децата им да започнат новата учебна година - присъствено или дистанционно. Срещата продължи повече от три часа.  
 
На нея присъства и министър Красимир Вълчев, който се е опитвал да намери баланс между страните, но не е успял, защото е липсвало изслушване.
 
„Все още решение не е взето. Ресурс няма, кадри също се оказа, че няма. Тепърва ще се обмисля какви мерки да се взимат“, каза Ива Недялкова, която не иска да пусне детето си на училище.
Според нея в момента са отнети правата на родителите. 
 
„Основната причина да не се съгласят с предложението ни са кадрите. Няма как да се обучават толкова много деца на различни места – виртуално и в клас“, заяви още тя и добави, че основните противници са учителите.
 
Михаела Божанкова, която представлява няколко родителски организации пък заяви, че е против започването на учебната година дистанционно.

„Педагогическата работа за най-малките, която трябва да се свърши, няма как да бъде компенсирана по никакъв начин дистанционно. Малките имат нужда от социализация, учителят е този, който ги въвежда в света на образованието“, изложи Божанкова мотивите си по темата.

Според нея и според учителите най-добрата форма за обучение е присъствената и към други форми би трябвало да се прибягва само по изключение.