Родители получават до 6530 лева?

Новини
10:41 - 26 Юни 2024
4224
Родители получават до 6530 лева?

Еднократната помощ за всяко новородено второ или трето дете за работещи родители да е в размер не по-малък от седем пъти минималната работна заплата. Или за тази година, ако бъдат приети промените това означава до 6530 лева.

Това предвиждат промени в Закона за семейните помощи за деца внесени от БСП в Народното събрание. За работещи ще се приемат тези родители, които са били осигурени минимум 24 месеца преди раждането на детето.

Друга промяна в закона, която от БСП предлагат, е еднократната помощ за майка или осиновителка студентка, учаща редовна форма на обучение, да е в размер не по-малък от 10 минимални заплати или 9330 лева към тази година.От левицата се аргументират, че бедността и социалното разслоение на българското общество прогресивно нарастват. Разликата в доходите между най-бедните и най-богатите у нас е над осем пъти, при средно в ЕС – 5,5 пъти.

Освен това хората, които получават доходи под необходимия за нормален живот спрямо средните български стандарти достигат 70%, а тези в риск от бедност или социално изключване са 40%.

От БСП предлагат и промени в Закона за данъците върху доходите на физически лица,  с които доходите от заплата на българите под 26 години да не се облагат с данъци, пише pariteni.bg.